Monissa paikoissa talli pestään perusteellisesti kesäisin. Pesu sujuu yleensä juuriharjalla, sienellä, paine- tai höyrypesurilla. Lue Hevostiimin parhaat vinkit tallin puhdistukseen ja pesuun!

Ennen kuin päätät miten peset tallin, tarkista tallin rakenteet. Painepesurointi on turvallisinta harkoista muuratussa tallissa. Jos talli on puurakenteinen ja eristetty, täytyy olla tarkkana ettei rakenteisiin pääse vettä, joka saattaa aiheuttaa eristeissä ja muissa rakenteissa kosteusvaurioita ja hometta. Jos et ole varma tallin sisäseinien veden pitävyydestä kannattaa pesussa käyttää mahdollisimman vähän vettä.
Karsinat on tyhjennettävä kuivikkeista ennen pesua runsaalla vedellä. Hevoset on siis sijoitettava muualle pesun ja kuivauksen ajaksi. Monella tallilla tämä ei välttämättä ole mahdollista, joten pesu voi olla järkevämpää tehdä vesisangolla, sienellä ja juuriharjalla.
Tallin kuivumisaika pesun jälkeen riippuu suuresti lämpötilasta, tallin ilmanvaihdosta, käytetyn veden määrästä ja pintamateriaaleista.

Del-Horsesin talli pestään perusteellisesti kerran vuodessa. Talli on harkkorakenteinen, joten pesu painepesurilla onnistuu hyvin.
– Valitettavasti meillä ei ole lattiakaivoja, joten yleensä lapioimme pesusta jääneen veden käytävältä ja karsinoista kottikärryihin ja ulos, kertoo tallin omistaja Minna Nieminen.
– Tallin tyhjennys, pesu, kalkitseminen ja kuivuminen kestää n 2vrk, jona aikana hevoset ovat tarhoissa, laitumilla tai muissa talleissa. Pesussa käytän painepesuria ja tarvittaessa pesuaineena mäntysuopaa. Pesun jälkeen desinfioin tallin vielä Virkon S liuoksella. Pidän karsinoiden harkkoseinästä erityisesti sen takia, että se on helppo kalkita pesun jälkeen. Itse sekoitettu kalkkimaali on edullista, desinfioi ja tekee tallista raikkaan valkoisen. Pesun jälkeen annamme tallin kuivua päivän verran ilmastointi-imuri päällä. Yleensä talli on seuraavana päivänä vielä hieman kostea, mutta koska karsinat ovat tiilirakenteisia, ei se erityisesti haittaa, vaan saamme yleensä hevoset sisälle seuraavana päivänä. Kalkitsemme vielä karsinoiden lattiat ja tuomme uudet kuivikkeet.

tuomarinkyla1

Tuomarinkylän Talli Oy:n uudet karsinat

Tuomarinkylän Tallissa asuu 53 hevosta. Kysyimme Tuomarinkylän Talli Oy:n hallituksen jäseneltä Outi Laaksoselta, miten näin ison tallin pesu onnistuu.
– Tallissamme on keväisin ja syksyisin tallin suursiivousviikko. Viikon aikana jokainen hevosen omistaja pesee oman hevosensa karsinan. Emme halua ottaa riskiä seinän eristeiden kastumisesta, joten karsinat pestään sienellä ja juuriharjalla. Vettä käytetään mahdollisimman vähän, joten karsinasta ei tyhjennetä kuivikkeita pesun ajaksi. Pesun jälkeen karsinat desinfioidaan vielä Virkon S liuoksella, kertoo Outi Laaksonen.
– Yleiset tilat siivotaan viikoittain, mutta suursiivouksen yhteydessä perusteellisemmin. Työntekijöiden ja hevosten omistajien kesken jaetaan siivottavat tilat ja hevosten omistajat osallistuvatkin kiitettävästi tallin suursiivoukseen, mikä on hienoa, parantaahan se kaikkien viihtyvyyttä, iloitsee Outi.
Suursiivousviikon lauantaina talli järjestää talkookestityksen ja siivous onkin myös kivaa yhdessä oloa.
– Uuden talliremontin myötä meille tuli myöskin paljon laitteita ja tekniikkaa, joiden säännöllisestä puhdistamisesta vastaavat työntekijät. Talliremontissa kiinnitimme huomiota myös materiaalien puhdistettavuuteen. Esimerkiksi kuivaushuoneen ja rehuhuoneen laattalattiat lattiakaivoilla ovat helppo pitää puhtaina päivittäin. Yleiseen siisteyteen on vaikuttanut myös satulahuoneen kaapit, jokaiselle asiakkaalle on oma kaappi, joten yleisilme on siistimpi ja varusteet pysyvät pölyttöminä. Karsinoissa oli aikaisemmin vaakakalterit, mitkä keräsivät pölyä päälleen, nyt uusissa karsinoissa on pystykalterit, mikä helpottaa siivousta. Käytävälle valitsimme betonikivilattian, mikä on hyvin kaunis ja eikä tule liukkaaksi edes talven tilsasäillä. Betonikivilattia on tosin hieman hankalampi puhdistaa, joten hankimme harjakoneen, jolla puhdistus sujuu näppärästi ja melko pölyttömästi, Outi kertoo talliremontin jälkeisistä tunnelmista.
– Uskon, että myös höyrypesuri voisi toimia hyvin tallissamme, sitä voisi seuraavaksi kokeilla, Outi vinkkaa.

www.tuomarinkylantalli.fi

www.delhorses.com