Varsan oikeanlainen vieroitus on satsaus sen tulevaisuuteen.  Celtas Horsesin Anja Lönnholtz on pitkän linjan kasvattaja. Kymmenet kasvatit ovatkin näyttäneet jo kykynsä kansallisilla ja kansainvälisillä kilpailuradoilla. SM-mitaleitakin kasvateille on kertynyt jo neljä. Anja kertoi miten Celtas Horses siittolassa varsojen vieroitus tapahtuu.

Minkä ikäisenä varsat vieroitetaan?
Varsojen vieroitus aloitetaan yleensä 5-6 kuukauden iässä. Vieroitan aina kaikki varsat samaan aikaan, joten ikä riippuu eniten nuorimmaisen varsan iästä, jonka täytyy olla vähintään 5 kuukauden ikäinen. Vieroitusikä riippuu myös emästä, sen käyttötarkoituksesta ja vieroittaako emä jo mahdollisesti itse varsaansa.

Millä tavalla vieroitus käytännössä tapahtuu?
Varsalliset tammat laiduntavat ja tarhaavat yhdessä. Vieroitus alkaa siten, että yhtenä iltana lauman tullessa talliin sisälle, varsat ohjataan isoon yhteiskarsinaan ja tammat omiin karsinoihinsa yöksi. Aamulla koko porukka pääsee taas yhdessä tarhaan. Tärkeintä on, että varsa vieroitetaan samanikäisen tutun kaverin tai kavereiden kanssa, eikä se jää yksin.

Millainen on varsojen yhteiskarsina?
Meillä varsojen yhteiskarsina on iso, sinne mahtuu jopa viisi maitovarsaa. Tiiviissä laumassa varsat viihtyvätkin parhaiten. Karsinassa ne selkeästi hakevat toisistaan turvaa ja seisovat ihan kylki kyljessä kiinni. Karsinan täytyy olla turvallinen, väliseinät ovat kattoon asti kiinni ja oven päällä kalterit. Varsat ovat rauhallisempiakin kun eivät näe mahdollisuuttakaan karsinasta poistumiseen. Varsat syövät väkirehut vapaana eli en sido niitä kiinni ruokailun ajaksi. Tamma- ja orivarsat vieroitetaan meillä yhdessä samaan karsinaan ja ulkoilevatkin yhdessä aina 1-vuotias laidunkesän loppuun asti. Sen jälkeen orit laitetaan omaan laumaan.

Miten varsat suhtautuvat yleensä tähän ensimmäiseen yöhön yksin?
Usein varsat huutavat kunnes nukahtavat. Jos emä ei vastaa huutoihin, niin huuto lakkaa parissa tunnissa. Vaikka hirnuminen on sydäntä särkevää, ei karsinoihin mennä, vaan annetaan varsojen sekä tammojen rauhassa rauhoittua. Usein onkin parempi lähteä kokonaan itse tallista pois.

Mitä muuta pitää huomioida varsan ja tamman hoidossa vieroituksen aikoihin?
Meillähän varsat jatkavat yleensä melko pitkään emiensä kanssa ulkoilua, joten yleensä maidontuotanto vähenee ajan kanssa itsekseen. Mutta joka tapauksessa ennen kuin vieroitusta aloitetaan, vähennetään asteittain tamman väkirehuja minimiin. Kun tamma jää ilman varsaa karsinaan yöksi, tarkistan tamman utareet illalla. Mikäli utareet ovat kovin täyttyneet, lypsän niistä 10-15 vetoa per puoli. Ei kuitenkaan liikaa, ettei maidontuotanto vaan kiihdy. Vieroituksen aikoihin on tarkkailtava utareita utaretulehduksen varalta.

Miten utaretulehdus ilmenee?
Utaretulehduksen merkit ovat kuumat, kovat ja erittäin kipeät utareet. Tamman utareet saattavat olla niin kipeät, ettei se pääse edes kunnolla kävelemään. Tammalle nousee myös usein kuume. Utareista ei saa lypsettyä maitoa ja utareet ovat erittäin arat, eikä tamma yleensä annakaan edes koskea niihin. Utaretulehduksen vaara on isoin vieroituksen aikoihin, mutta saattaa hyvinkin tulla myös tammalle jolla on varsa alla. Silloin sen huomaa myös siitä, ettei tamma päästä varsaa imemään. Mikäli epäilet utaretulehdusta, kutsu eläinlääkäri koska tamma tarvitsee paikallishoidon lisäksi antibiootteja ja kenties kipulääkettä.
Utaretulehduksen varalta täytyy lopullisen vieroituksen aikana tarkkailla tamman utareita. Lopullisen vieroituksen (varsa ei pääse enää edes päivisin imemään) jälkeen autan tamman tilaa ja ehkäisen utaretulehdusta lypsämällä sitä noin viikon ajan. Aloitan kaksi kertaa päivässä 20 vedolla per puoli ja vähennän vetoja niin, että viikon päästä enää viisi vetoa per puoli. Lypsämisen määrä tosin riippuu tammasta ja sen maidontuotannosta. Tamma saattaa ehtyä myös hyvinkin nopeasti vieroituksen jälkeen. Tärkeää on tässäkin, ettei lypsä liikaa ja näin lisää maidontuotantoa.

Miten ja milloin lopullinen vieroitus tapahtuu?
Lopullisen vieroituksen ajankohta riippuu pitkälti tamman käyttötarkoituksesta. Tammat ja varsat ulkoilevat yhdessä päivisin, vaikka ovatkin jo öisin vieroitettuna eri karsinoihin.
Jos tamma on tiine uudestaan se vieroittaa lopullisesti itse varsansa viimeistään kuukausi ennen synnytystä. Varsomisen jälkeen emä siirtyy toiseen laumaan varsoneiden tammojen joukkoon. Koska tamma on jo itse vieroittanut vuotisen varsansa tässä vaiheessa, jää varsa ihan tyytyväisenä omaan laumaansa, eikä haikaile emänsä perään.
Jos tamma ei ole tiineenä, niin yleensä lauma siirtyy keväällä laitumelle ja tamma jää astutusta varten tallille. Varsa on tutussa laumassa ja pääsee laitumelle. Tässä vaiheessa on tammakin yleensä jo melko hyvin itse vieroittanut vajaan vuotiaan varsansa.
Nuoret tammat, jotka tekevät yleensä yhden varsan ja lähtevät sen jälkeen jatkokoulutukseen, saavat ulkoilla varsan kanssa yövieroituksen jälkeen 2 – 4 viikon ajan. Tämän jälkeen tamma lähtee yleensä muualle koulutukseen ja varsa jää tuttuun ja turvalliseen laumaan muiden tammojen ja varsojen kanssa. Yövieroitus on jo siinä kohdin vähentänyt jonkin verran maidontuotantoa, eikä varsallekaan vieroitus tapahdu liian nopeasti.

Linkit: Celtas Horses

Artikkelikuva: Hanna Arvonen