Tunnettu eläinkouluttaja ja suositun ”Hevosen kanssa” kirjan kirjoittaja Tuire Kaimio luennoi Helsingin Jäähallilla pidetyssä hevosen hyvinvointifoorumissa aiheesta ”Hyvinvoinnin huomioiminen: positiivinen vahvistaminen ja siedättäminen kouluttajan työkaluna”.

Kaimio otti useaan kertaan puheeksi hevosen tunnetilan oppimistilanteessa. Kun hevosta palkitaan ruualla oikeanlaisesta käytöksestä, palkitaan aina sekä käytöstä, että hevosen sen hetkistä tunnetilaa. Jos hevonen on pelokas palkitsemishetkellä, saatetaan ruualla palkitsemisella vahvistaa myös hevosen pelkotilaa. Silloin lopputuloksena voi olla totteleva, mutta pelokas ja kiihtynyt hevonen.

Tuire Kaimion luennolta. Mikä on koulutustavoitteesi?

Tuire Kaimion luennolta. Mikä on koulutustavoitteesi?

Onkin tärkeää, että hevonen on koulutustilanteessa rento. Näin se yhdistää uuteen opittuun asiaan luottamuksen, rentouden ja mielihyvän. Hevonen pidetään rentona nostamalla harjoituksen vaatimustasoa vähitellen. Hevosta koulutetaan myös olemaan rento ja rohkea. Lue hevosen oppimisesta lisää artikkelista Tuire Kaimio – Hevonen oppii koko ajan ja ruualla palkitsemisesta artikkelista Tuire Kaimio – Ruokapalkinnon ABC.

– On myös tärkeää, että vaatimustasoa lasketaan uudessa jännittävässä tilanteessa, jotta hevonen pysyy koko ajan rentona, opastaa Kaimio.
Hevosen totuttaminen ärsykkeeseen toteutetaan niin, että hevosen annetaan rauhassa tutustua jännittävään asiaan tai tilanteeseen, kunnes se rauhoittuu.

– Totuttamista voidaan käyttää kun tilanne ei ole hevoselle liian hankala, kertoo Kaimio. Turvallisempaa on siedättää hevonen, silloin vaatimustasoa lisätään vähitellen ja pysytään koko ajan kiihtymisrajan alapuolella.

Tuire Kaimion esille tuomat tärkeät pointit hevosen siedättämisessä:

  • Rento hevonen ja kouluttaja
  • Palkitse vain rentoa hevosta ruokapalkinnolla
  • Nosta vaatimustasoa vasta kun hevonen pysyy rentona
  • Nosta vaatimustasoa asteittain, pysy aina huolestumistason alla!

On tärkeää oppia tunnistamaan milloin hevonen on rento ja milloin jännittynyt. Jännittynyt hevonen ei yleensä syö, sen asento on erilainen ja häntä saattaa huiskia. Tuire Kaimio kehottaakin tarkkailemaan oman hevosen käyttäytymistä. Huomioi. milloin hevonen on rento ja miten se käyttäytyy jännittyneenä?

4YourHorsen Dr.McLeanin demossa nuoret 4-vuotiaat hevoset ihmettelivät suurta Jäähallin areenaa.

4YourHorsen Dr.McLeanin demossa nuoret 4-vuotiaat hevoset ihmettelivät suurta Jäähallin areenaa.

Lähde 4YourHorse seminaari, kuvat Minna Alaspää