Tunnettu eläinkouluttaja ja suositun ”Hevosen kanssa” kirjan kirjoittaja Tuire Kaimio luennoi Helsingin Jäähallilla pidetyssä hevosen hyvinvointifoorumissa aiheesta ”Hyvinvoinnin huomioiminen: positiivinen vahvistaminen ja siedättäminen kouluttajan työkaluna”.

Tuire Kaimio kertoo, että ruokapalkinnot toimivat hevosilla erinomaisesti.
– On tutkittu että ruokapalkinto on nopea ja tehokas tapa vahvistaa oppimista ja parantaa hevosen käsitystä ihmisestä.
Ruokapalkinto kuitenkin tehoaa yleensä niin tehokkaasti, että siinä on omat riskinsä. Kaikki palkitsemishetkellä oleva käytös saattaa lisääntyä voimakkaasti. Siksi ihmisen täytyy olla tarkkana, mitä vahvistaa. Ruokapalkinto saattaa esimerkiksi vahvistaa palkitsemistilanteessa pelkäävän hevosen tunnetilaa, eli pelkoa ja lisätä pelkokäyttäytymistä.

Jokainen ruokintahetki tallilla on myös koulutustilanne. Kaimio kertoo, että jos hevonen kerjää ruokintatilanteessa esimerkiksi kuopimalla, hän lähestyy ruuan kanssa kun hevonen seisoo hiljaa, eli käyttäytyy toivotulla tavalla. Kun hevonen käyttäytyy epätoivotulla tavalla, kuopii, hyppii tai hyökkii, Kaimio siirtyy pois ruuan kanssa. Kun hevonen taas rauhoittuu ja odottaa nätisti, Kaimio lähestyy ruuan kanssa.

Moni meistä on myös sortunut houkuttelemaan hevosta ruualla, esimerkiksi lastaustilanteessa.
– Houkuttelu ei ole yleensä tehokasta kouluttamista ja siitä luopuminen vie aikaa. Hevonen oppii tekemällä, jolloin palkinto tulee vasta toivotusta käytöksestä, kertoo Kaimio.

Kouluttajan on syytä opetella menetelmät, jolla hevonen luotettavasti yhdistää ruokapalkinnon haluttuun toimintaan. Ruokapalkinto kannattaakin yhdistää aina ehdolliseen vahvistamiseen, joka tarkoittaa jotain merkkiä, jota seuraa ruokapalkinto. Merkki on helpompi antaa juuri oikeaan aikaan.

Ruokapalkintoa käyttäessä on ensimmäisenä opetettava hevoselle luopuminen, jolloin hevonen ymmärtää, ettei ruokapalkintoa saa kerjäämällä, hamuamalla taskuja, tökkimällä tai muulla tavoin vaatimalla.

Tuire Kaimion harjoitus 1: Luopuminen

  • Harjoituksen tarkoituksena on saada hevonen ymmärtämään, että palkinto tulee luopumisesta, ei kerjäämisestä.
  • Pidä kättä hevosen ulottuvilla, se todennäköisesti hamuaa sitä toivoen ruokaa.
  • Aloita helpolla tehtävällä, eli kun hevonen irrottaa turvan kädestä, anna heti äänimerkki ja perään ruokapalkinto. Ole tarkka äänimerkin ajoituksen kanssa.
  • Kun se sujuu, vaikeuta tehtävää, palkitse (äänimerkki – ruokapalkinto), kun hevonen siirtää turvan hieman kauemmaksi sinusta ja kädestä.
  • Kun sekin sujuu, vaikeuta tehtävää niin, että hevonen siirtää turvan kauemmaksi, sekä astuu askeleen kauemmaksi.
  • Muista aloittaa tehtävä hyvin helposti (palkitse helposti) ja vaikeuttaa sitä pikkuhiljaa asteittain.

– Meille kaikillehan on aikoinaan opetettu, ettei hevoselle saisi antaa mitään ruokaa kädestä. Kun hevoselle on opetettu luopuminen, on kädestä palkitseminen täysin turvallista ja toivottavaa, kertoo Tuire Kaimio.

Lähde: 4YourHorse seminaari