Kun aloitetaan esteharjoittelu, on muistettava panostaa turvallisuuteen. Totuus on se että hypätessä tipahtaa hevosen selästä huomattavasti helpommin kuin kouluratsastuksessa. Tähän täytyy varautua sekä henkisesti että muutenkin. Muutava neuvo siis:

Ratsastajan varusteet
Käytä ratsastaessa aina turvakypärää. Tarkista kypäräsi kunto säännöllisesti ja vaihda uuteen kypärään tarvittaessa. Katso että kypärä istuu hyvin, napakasti muttei purista. Viimeistään hyppäämistä varten kannattaa hankkia turvaliivi. Osta turvaliivi hevostarvikeliikkeestä, jossa osataan auttaa sinua valitsemaan sinulle sopiva malli. Turvaliivin täytyy olla hyvin istuva, joten kasvavalle lapselle täytyy hankkia uusi aina ajoittain. Ratsastaessa käytä aina saappaita tai kenkiä, joissa on matala korko ja jotka tukevat nilkkaa, sekä hanskoja.

Hevosen varusteet
Koska hypätessä tippumisriski on suurempi, katso että satulassa on turvajalustimet. Ne estävät jalan tarttumista jalustimeen tippumistilanteessa. Estesatulasta ratsastajan on helpompi lähteä hyppyyn mukaan kuin esim. koulusatulasta. Tarkista aina että satulavyö on riittävän kireällä ja jalustinhihnojen pituus on sopiva (yleensä lyhempi kuin normaali jalustinhihnasi pituus).

Hevonen
Opettele hyppäämistä varmalla ja kokeneella hevosella, jos itse olet vielä kokematon ja/tai arka. Jos sinua jännittää tai pelottaa, kerro se ratsastuksenopettajallesi, jolloin hän voi valita sinulle parhaan mahdollisimman hevosen. Kun kokemusta kertyy, parhaiten oppii hyppäämällä paljon erilaisilla hevosilla. Helpointa on kuitenkin aloittaa tasaisella, varmalla ja kokeneella hevosella, joka ei tee liian isoja hyppyjä. Muista kuitenkin ettei hevonen ole kone, silläkin saattaa olla erilaisia päiviä tai se saattaa aistia sinun jännittyneisyytesi.

Opetus
Älä ikinä hyppää yksin. Mieluiten hyppää aina pätevässä opetuksessa, valmentajan tai ratsastuksenopettajan kanssa. Jos tehtävät tuntuvat sinusta liian haastavilta tai liian helpoilta, puhu siitä valmentajasi kanssa. Esteratsastus on kouluratsastusta esteiden välissä, joten jokainen koulutuntikin vie sinua eteenpäin myös esteratsastajana. Muista myös opiskella teoriapuolta, Hevostiiminkin sivuilta löydät paljon tietoa esteratsastuksesta.

Asenne
Hyvä esteratsastaja on rohkea mutta rauhallinen. Vaikka et tunnistaisi itseäsi semmoiseksi, täytyy sinun pyrkiä siihen. Yritä rentoutua ja pidä hauskaa, hevonenkin huomaa sen! Muista kiittää hevosta hyvistä suorituksista.
Esteratsastuksessa auttaa kolme vakaata kykyä – vakaa istunta, vakaa tasapaino ja vakaa mieli!