Aikaisemmassa artikkelissa käsittelimme ratsastajan tason nostamista. Yleensä hevosen tason nostaminen tapahtuu käsi kädessä ratsastajan tason nostamisen kanssa, eli tasoa nostetaan ratsukkona eteenpäin. Usein myös ns. hevosta taitavampi taitava ratsastaja nostaa hevosen koulutustasoa. Tapahtui hevosen tason nostaminen mistä näkökulmasta tahansa, täytyy aina ottaa huomioon eräitä seikkoja.

  1. Tason nostamisen täytyy tapahtua hevosen ehdoilla. Hevoset ovat kuten ihmiset, toiset ovat nopeita oppimaan ja toisilla kestää kauemmin. Usko hevoseesi ja anna tarvittava aika.
  2. Yleensä hevonen on valmis siirtymään seuraavalle tasolla, kun tämän hetkisellä tasolla suoritukset ovat hyviä – erinomaisia. Hevosen (sekä ratsastajan) täytyy tuntea taso helpoksi.
  3. Mieti seuraava taso, onko se seuraava ikäluokkataso, 10cm korkeampi esteluokka vai astetta vaativampi koululuokka? Mitä seuraavalla tasolla vaaditaan? Enemmän voimaa, kokoamisastetta, notkeutta? Entä koulutuksellisesti, esim. laukanvaihtoja?
  4. Ajattele vielä pienempinä osina. Ehkä isompia kilpailuja varten tarvitaan kokemusta erilaisimmista esteistä tai hyviä laukanvaihtoja varten laukka täytyy saada kootummaksi tai 3-päivä kisoja varten hevosen kuntoa täytyy nostaa.
  5. Kun tiedät hyvin seuraavan tason kriteerit, tee suunnitelma valmentajasi kanssa miten ja missä aikataulussa hevonen rakennetaan sinne.
  6. Kuuntele hyvin hevosta matkan varrella kohti tavoitettasi. Joskus suunnitelmaa täytyy muuttaa.
  7. Usein on paras ajoittaa kisakauden alkuun helpompia luokkia, sen jälkeen hieman vaikeampia luokkia ja vaikka ne menisivätkin oikein hyvin, parin vaikeamman luokan jälkeen on syytä taas palata menemään muutama helpompi luokka. Näin hevosen itsetunto pysyy koko ajan hyvänä.
  8. Muista ettet harjoittele vain hankalia asioita (lue blogi onko hevosesi juomakuppi puoliksi täysi vai puoliksi tyhjä), mieti mitä löytyy hankalan asian takaa. Esim. huonoa avotaivutusta ei kannata parantaa vain avotaivutusta harjoittelemalla. Jumppaa hevonen notkeammaksi volteilla ja katso, että se liikkuu hyvin pohkeen edessä. Samoin suurin osa esteratsastuksen ongelmista tulee kouluratsastuksesta. Monia asioita voi myös harjoitella maastossa tai pellolla. Hevonen ei saa masentua!
  9. Tarkkaile hyvin hevosen terveydentilaa, usein alisuorittaminen johtuu jostain terveydellisestä syystä.
  10. Kun harjoittelet vaikeampia asioita, malta lopettaa ajoissa. Älä harjoittele hevoselle vaikeita asioita koskaan niin, että hevonen on väsynyt tai maitohapoilla.  Anna hevosen myös kävellä harjoitteiden välissä. Lue artikkeli: Iloa treeniin! Muista kiittää hevosta!