Toiset ovat sitä mieltä, että hevosilla täytyy pitää pitkä talvitauko, toisten mielestä se on taas täysin turhaa ja talvi on hyvää aikaa treenata kohti uutta kautta. Mikä on sitten parasta ja mikä sopisi juuri sinun hevosellesi? Se on jokaisen ratsastajan itse päätettävä yhteistyössä valmentajan kanssa. Hevostiimi kokosi pohdiskelua varten kysymyksiä, joita ratsastajan kannattaa miettiä.

  1. Millainen vuosi hevosellasi on ollut? Onko se tehnyt normaalisti töitä, treenannut ja kilpaillut koko vuoden, vai onko sillä ollut lomia tai taukoja esim. hevosen tai oman sairasloman vuoksi?
  2. Kuinka monta taukoa on ollut ja mitä hevonen on taukojen aikana tehnyt (esim. kävellyt, kevyt työskentely, maastoillut)? Kuinka pitkitä tauot ovat olleet?
  3. Kuinka monta kisaa ja luokkaa hevonen on tänä vuonna mennyt? Onko se paljon enemmän kuin edellisenä vuonna?
  4. Oliko hevonen loppukaudesta väsyneen oloinen? Jos oli, niin miksi? Oliko kausi fyysisesti tai henkisesti rankka, oliko hevosen kunto liian huono vai oliko hevonen jo ylikunnossa?
  5. Mitkä ovat tavoitteet ensi kaudelle? Miten olet suunnitellut rakentavasi hevosesi kohti tavoitteita?
  6. Minkälainen hevosesi luonne on, onko se laiska, kuuma, työmyyrä..?
  7. Millaista elämää hevosesi viettää? Kuinka monipuolista sen arki on? Tarhaileeko se yksin vai kavereiden kanssa, maastoiletko viikoittain jne.?
  8. Minkä ikäinen hevosesi on? Mikä sen terveydentila on?
  9. Millaiset olosuhteet sinulla on treenaamiseen (esim. maneesi, kenttä jne)?

Lue myös: TARVITSEEKO HEVOSENI TALVITAUKOA? OSA2