Tällä viikolla ratsastetaan ensimmäinen hallikansallinen ja pitkä hallikausi alkaa. Miten huomioida seinien jarruttava vaikutus? Huippuvalmentaja ja entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja Kari Nevalan kertoo parhaat vinkit hallikisoihin!

1. Kaarteessa munataan tai voitetaan
Esteratsastuksessa onnistuminen tapahtuu kaarteissa esteiden välissä. Tämän huomaa erityisesti halleissa. Kun tila on pienempi, on radalla enemmän kaarteita ja käännöksiä sekä ne ovat yleensä tiukempia kuin ulkokisoissa. Kannattaa pyrkiä laukkaamaan kaarteeseen sisään jo sillä temmolla millä haluaa laukata kaarteesta uloskin. Este on hallikisoissa usein hyvin nopeasti kaarteen jälkeen, joten laukan on hyvä olla ajoissa valmiina lähestymistä varten.

2. Ennakoi laitojen väistävä vaikutus
Halleissa esteet joudutaan sijoittamaan usein hyvin lähelle laitoja, katsomoa, oviaukkoja ja toisiansa. Mieti radan kävelyssä mitä ulkoisia asioita hevonen saattaa säikähtää ja yrittää väistää. Usein näitä on esim. kolmoissarjassa kiinni oleva katsomo, laitamainokset tai tuomaritorni. Hevonen saattaa myös yrittää jarruttaa hyppyään mikäli esteen takana ei ole riittävästi tilaa. Nämä on asioita, joihin hevoset usein tottuvat hallikauden edetessä, mutta hallikauden alussa ja kokemattomalla hevosella on syytä varautua tukemaan hevosta hankalissa paikoissa.

3. Valoon totuttautuminen
Erityisesti auringonpaisteella voi valon vaihtumiseen totuttelu olla hankalaa sekä ratsastajalle että hevoselle. Kirkkaasta ulkoilmasta ratsastetaan sisälle hämärään tai ainakin hämärämpään halliin. Jos mahdollista kannattaa tähän varautua olemalla ajoissa paikalla. Usein radalla saa olla valmistautuva ratsukko ja muista että myös lähtömerkin jälkeen on 45s aikaa ylittää lähtölinja.

4. Pidä laukan tahti ja tempo
Yleisin virhe hallikilpailuissa on se, että ratsastaja hidastaa laukkaa ennen kaarretta, ja hidastaa vielä lisää tulleessaan kaarteesta ulos. Näin lähestyessä estettä ei laukasta ole enää mitään jäljellä. Vaikka kaarre olisi tiukkakin, pidä laukka aktiivisena, pohkeen edessä ja tahdikkaana koko kaarteen ja radan läpi.

5. Tilan hyväksikäyttö
Halleissa löytyy yllättävän paljon tilaa kunhan otat sen kokonaan käyttöön. Perusradalla katso että laukkaat suoraan esteen jälkeen, etkä anna hevosen heti kääntyä, kaartua, jopa kaatua kohti seuraavaa estettä. Suurimmaksi osaksi tila jätetään käyttämättä esteen takana, ei niinkään sen edessä.

Artikkelikuvassa tämän kauden uusi hieno hallikilpailupaikka Riders Inn. Katso Riders Inn TalliTV video täältä.