Dio I:n kasvattaja Ira Aaltonen-Ollila on pitkän linjan hevoskasvattaja, esteratsastaja ja hevosalan ammattilainen. 3-vuotias FWB ori Dio I edustaakin Iran omaa kasvatusta parhaimmillaan.
”Dio on jo  neljännen polven oma kasvatti. Jokaisella tämän linjani emällä olen itse kilpaillut 130-luokkiin asti. Koko emälinja on jättänyt hyväluonteisia suoritushevosia, kuten Diokin on”, Ira kertoo. Emien kisaura on usein jäänyt 6-vuotiskauden jälkeen ja ne ovat siirtyneet emätammoiksi ja oppilaskäyttöön. Eee. Tosca (iArgwohn) on AB-palkittu 8:lla jälkeläisellään ja itse ollut Breedersissä neljäs Arto Vahteran ratsastamana, nuoremmilla emillä on vasta yksi jälkeläinen.

Dio I:n isä Saint Amour kilpaili ruotsalaisen Svante Johanssonin kanssa world cup tasolla, voittaen mm. Göteborgin world cupin vuonna 2009. Kissamaisesti hyppäävän Stakkaton pojan moni muistaa myös Helsinki International Horse Show:sta. Viime kaudella oria ratsasti saksalainen ratsastajatähti Janne Friederike Meyer.

”Mietin Saint Amourin käyttöä kahdesti, Stakkato kun saattaa jättää liian pientä. Tunnen kuitenkin emälinjan hyvin, joten ajattelin että se sopii. Ja kyllä, ori on kevyt, kaunis, mutta riittävän iso”, Ira kertoo ylpeänä.
2-vuotiaana Dio ei irtohypytyksessä vielä säväyttänyt, mutta tänä talvena ori vakuutti omistajansakin. ”Dio oli varsana hieman hidas kehittymään ja vaikka se vaikuttaa kyvykkäältä, en ole sitä mitenkään prässännyt. Tänä talvena sitten katseltiin sen irtohypytystä Juhani Ehon kanssa ja todettiin, että wau, tämähän ei oo yhtään hassumpi.” Ira nauraa ja jatkaa, ”Tuli sitten vähän kiire laittaa se satulaan.” Dio laitettiinkin satulaan vasta kuukausi sitten, ilman mitään ongelmia.
”On tärkeää, että kasvatamme kyvykkäitä hevosia, mutta ei pidä unohtaa, että jonkun täytyy niitä ratsastaakin. Suomi on pieni maa ja meillä ei ole kovinkaan montaa ammattiratsastajaa tässä maassa. Hevosten täytyy siis olla hyväluonteisia, yhteistyökykyisiä ja terveitä ”, Ira sanoo.
Sitä nuori oriherra Dio I on. Koska kotitallilla ei ole maneesia, Ira on kuljettanut oria treeneihin. Yhden päivän aikana ori saattaa nähdä parikin tallia ja sitä lastataan ja puretaan päivän mittaan useamman kerran matkan varrella. Vaikka reissu ratsuttaja Siiri Kyrön luokse oli muutaman matkalla tapahtuneen pysähdyksen takia pitkä, ei Dio valita, vaan kulkee nätisti omistajan kanssa paikasta toiseen.

Dio I on myynnissä. ”Toivon sen esiintyvän edukseen oripäivillä ja herättävän ostajien mielenkiintoa. Dio tulee varmasti menestymään ikäluokkakilpailuissa, kuten suku velvoittaa. Suunnitelmissa siis tulevaisuudessa voisi olla Noviisi-sarjaa, Laatuarvostelua, Racing-sarjaa, Breedersiä. Siitä tulee vielä jollekin todella hyvä kilpahevonen” Ira kertoo.

Ira on kouluttanut Dion itse. Dio meneekin reippaasti kentällä, pellolla kuin maastossakin vain kuukauden ratsutuksen jälkeen. Siiri Kyrö esittää oriin ratsain oripäivilläkin ja vaikka hän on istunut vasta kolme kertaa Dion selässä, näyttää meno hyvältä. ”Siiri on elegantti kouluratsastaja ja uskon että Dio kevytliikkeisenä estehevosena liikkuu Siirin kanssa parhaiten”, Ira kertoo.
Mutta kyllä omistajakin joutuu töihin, Ira esittää hevosensa muuten itse. ”Saa nähdä jaksaako mamma juosta yhtä lujaa kuin poika!” Ira nauraa.

Seuraa Dio I suoritusta oripäivillä suorassa lähetyksessä Hevostiimin LiveTV:stä! Katso aikataulut tästä.

Artikkelikuva Dio I laitumella viime kesänä 2-vuotiaana.

ratsuoripaiva_mainos_v3