Ori katselee kaula kaarella tuuhean mustan tukan alta. Pyydämme kasvattaja-omistaja Anne Niemeä kuvailemaan viidellä sanalla oriansa.

Spektakulär”, sanoo Anne Niemi ensimmäisenä hetkeäkään epäilemättä. Mietimme yhdessä oikeaa käännöstä sanalle ja saamme suomennoksen ”näyttävä, vaikuttava, mahtava” ja sitä ori Rasmussen P, lempinimeltään ”Rasmus” onkin.

Suomessa tunnetaan paremmin samasta emästä oleva Rasmuksen veli, jalostukseen hyväksytty FWB ori Duendecillo P, ”Peikko”. Juuri nyt oripäivien alla, AB-palkittu ja I palkinnon kantakirjaori Duendecillo P saavutti ulkomaalaisenkin median huomion sijoittumalla kaikissa osallistumissaan luokissa, kansainvälisissä koulukilpailuissa Ranskan Vidaubanissa.

Vidauban-ravi3

Duendecillo P

VIDAUBAN-LAUKKA-!2

Duendecillo P

”Rasmussen P on ollut koulutettavana ja kilpailtavana ulkomailla, Saksassa ja Ruotsissa”, kertoo Anne. Alkutalvesta ori tuli kotiin Vöyrille lepäilemään ja lihomaan kovan treenin jälkeen.
”Kohta se on jo liiankin pullea”, nauraa Anne. Koska ori on nyt Suomessa, päätti Anne Niemi näyttää sen oripäivillä.

Rasmus on 9-vuotias FWB ori, joka hakee oripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta kilpailusuoritusten perusteella. Tämä ei ole kuitenkaan Rasmuksen ensimmäinen esiintyminen Suomen oripäivillä, vaan ori on esitetty myös vuoden 2008 oripäivillä. Silloin Rasmussen P oli 3-vuotias ja se hyväksyttiin esitarkastuksessa, mutta ei vielä sillä kertaa saanut astutuslupaa. Tuomarit pitivät jo silloin oria lahjakkaana, hyvärakenteisena ja erityisesti sen ravia kehuttiin. Ori palkittiinkin I palkinnolla.

Rasmussen P 3 years old 1.

Rasmussen P, 3-vuotiaana oripäivillä

”Valitsen emälinjan toiseksi sanaksi”, Anne jatkaa innostuneena.
Rasmussen P on ehta suomalainen FWB tuote. Anne osti Rasmuksen emänemän Patricia II:sen  Ruotsista vuonna 1995. Rasmuksen emä Apres Pearl on Annen ensimmäinen kasvatti.
”Vaikka Rasmuksen emä ei ole erikoisen näköinen, eikä edes erityiset liikkeet omaava tamma, on se jättänyt vain hienoja jälkeläisiä”, toteaa Anne. Samaa mieltä on myös Suomen Hippos, joka palkitsi emän VALIO arvolla jälkeläistensä perusteella ja Apres Pearl onkin ainut elossa oleva VALIO palkittu ratsutamma.

Luonne” on kolmas Rasmusta kuvaileva sana.
”Näin kilttiä oria ei voi olla olemassa”, huokaa Anne. Jos ori hyväksytään, saattaa sen opettaminen pukille hyppäämiseen viedä aikaa, niin kiltti se on luonteeltaan. Vaikka ori palailikin lomalta, on sen liikutus ja koulutus kotona Vöyrillä ollut helppoa. ”Rasmuksessa ei ole mitään negatiivista oriin piirrettä”, toteaa Anne iloisena.

Hyvät liikkeet”, jatkaa Anne vaatimattomasti. Hyvä saattaa olla adjektiivina pikkuisen pliisu, kun katsoo oriin ravaavan. ”Ravissa on erittäin hyvää mekaniikkaa” totesi orilautakunta lausunnossaan 3-vuotiaasta Rasmuksesta. Ja kyllä kasvattajakin innostuu kehumaan: ”Liikemekaniikka on valtava, Rasmus on eteenpäinpyrkivä ja sillä on halu liikkua”, innostuu Anne kertomaan.

Lopuksi pääsemme Anne Niemen lempisanaan ”suorituskyky”.
Rasmussen P:llä on jo tarvittavat kilpailutulokset oripäiville, mutta ori tähtää vielä paljon pidemmälle:
”Kisatulokset eivät ole vielä sitä, mitä mielestäni pitäisi olla. Se, että Rasmus on 8-vuotiaana voittanut Pyhää Yrjöä, ei se vielä ole niin hiphiphurraata”, Anne jatkaa.

rasmus ja oliver 032011 ravi

Rasmussen P ja Oliver Polster vuonna 2011

Rasmus ei suinkaan ole ainut suorittaja sukutaulussaan vaan koko sukutaulu on täynnä suorittajaoreja. Orin isä Romanov kilpailee World Cup tasolla Hans Peter Minderhoudin kanssa. Romanov, kuten GP tasolla myös Kyra Kyrklundin kanssa kilpaillut emänisä Midt-West Ibi-Light ovat saaneet arvostetun ”Vuoden ori” tittelin Tanskassa. Neljäs isä Flamingo on ELIT-ori, joka voitti joukkuepronssia kouluratsastuksessa Los Angelesin olympialaisissa.

”Vaikka ori olisi kuinka hyvä, ei se välttämättä paranna jälkeläisiä merkittävästi, ellei emälinja ole hyvä. Tammakanta on meillä aika onnetonta, mutta joukossa on hyviäkin tammoja ja vanhempia tammoja, joille ulkomaalaiset oriit ei käy. Meillä täytyy olla riittävän hyviä, suorituskykyisiä oreja kotimaassa. Jalostuksessa kaiken A ja O on, että orien täytyy suorittaa ”, Anne kertoo.

Jos Rasmussen P saa astutusluvan jää se Suomeen astumaan ja kilpailee tämän kauden nuoren ratsastajan Elin Björndahlin kanssa. Haaveena olisi nähdä pari edustamassa Suomea nuorten joukkueessa. Myöhemmin ori jatkaa kilpailu-uraansa todennäköisesti Ruotsista käsin.

”Rasmuksella on vielä urallaan aikaa voittaa monia ruusukkeita lisää, mutta tällä hetkellä aika meinaa loppua”, Anne toteaa. Rasmus oli juuri palannut takaisin kunnon treeniin, kun se sai tarhan portista kylkeensä verenpurkauman, jonka takia sitä ei ole päästy ratsastamaan.
”Valmistautuminen ei ole nyt ollut parasta mahdollista”, harmittelee Anne. Lentoliput oriin esittäjälle, sitä paljon ratsastaneelle Oliver Polsterille on kuitenkin varattu ja Anne uskookin että Oliver saa Rasmuksen näyttämään parhaansa.
”Kunhan kylki ei nyt enää turvottelisi”, murehtii Anne ja toivoo että Oliverin pitkät jalat eivät osuisi ihan verenpurkauman päälle.

Ja kuten kaikki kasvattajat, viisi sanaa ei riitä kuvailemaan omaa hevosta, mutta annetaan Annelle vielä muutama lisää: ”Charmikas pörröpää”, hän vielä lisää nauraen.

Lisätietoa oriista: www.anneniemi.fi

Seuraa Rasmussen P:n suoritusta oripäivillä Hevostiimin Livelähetyksessä! Tulossa myös omistaja-kasvattaja Anne Niemen ja ratsastaja Oliver Polsterin haastattelut!

ratsuoripaiva_mainos_v31