Oletko ajatellut koskaan kuinka suora ratsastaja olet? Usein kuulemme ratsastajien sanovan, että hevonen on vino oikealle tai vasemmalle, poikittaa, ei halua kääntyä, pullaa sisäpohjetta vasten, hyppää vinoon jne. Tuttua, eikö? Kaikki tämä saattaa johtua ratsastajan vinoudesta. Hyvin harva ihminen on molempikätinen, yleensä olemme oikea- tai vasenkätisiä, jo se tekee meidät vinoksi.

Otetaan esimerkkinä oikeakätinen ratsastaja, mitä se tarkoittaa?
Ratsastajan oikea puoli on vahvempi, joten:

  • Vasen puoli on heikompi, jolloin hevonen saattaa tuntua ”roikkuvan” vasemmilla avuilla. Tunne johtuu vain siitä, että vasen puoli on heikompi, todennäköisesti hevonen ”roikkuu” yhtä paljon molempien puolien avuilla.
  • Oikea käsi on näppärämpi ja toimii paremmin, elää hevosen mukana paremmin. Vasen käsi tuntuu kömpelöltä.
  • Oikeassa kädessä on parempi staattinen voima, joten monilla ratsastajilla se on parempi ulkokäsi. Jaksat kantaa paremman kätesi paikoillaan nyrkissä pidemmän aikaa.

Kun olet oikeakätinen, olet sitä muutenkin kuin vain hevosen selässä. Koko päivän käytät oikeaa kättä huomattavasti enemmän kuin vasenta kättä Vaikka oikea puoli olisikin vahvempi, on se usein myös jännittyneempi ja lihakset ovat paremman käden puolelta ns. lyhyemmät.

  • Vahvemman puolen kylki yleensä on jäykempi ja lyhyempi. Jos olet oikeakätinen, valuu paino yleensä helpommin vasemmalle. Tämä johtuu siitä, että oikea kylkesi ei veny riittävästi, kylki on rytyssä, jolloin taas vasen kylki venyy ja vasen lonkka laskee, paino valuu ratsastaessa vasemmalle.
  • Vahvemman käden olkapää on jumissa, joka aiheuttaa helposti jäykkää, joustamastonta kättä.
  • Enemmän käytetyssä kädessä saattaa olla jopa rasitusvammoja, kuten hiirikättä, tenniskyynärpäätä jne., jotka tekevät käden käytöstä hankalaa. Jos toinen kätesi on kipeä, tuntuu tasainen normaalikin hevosen tuntuma jopa kymmenkertaiselta sillä puolella.

TEHTÄVÄ:

Tiedät varmasti kumpi kätinen olet, mutta katsotaan kuinka paljon se ratsastukseesi vaikuttaa!

Seiso lattialla kevyessä haara-asennossa suorin jaloin. Katse eteen, pää suorana. Lähde venyttämään oikeaa kättä kohti oikeaa polvea, niin että vasen kylki venyy. Pidä lantio suorassa, niin että venytys kohdistuu vain kylkeen. Kosketa jalkaasi siihen kohtaan mihin asti saat venytettyä. Sama toisella kädellä. Kumpi käsi venyi alemmas? Jos oikea käsi venyi alemmas, tarkoittaa se sitä, että vasen kylki venyi paremmin. Tarkista aina vähintään kerran kuussa tällä harjoituksella kuinka symmetrinen olet!
Tee näitä, sekä muita kylkivenytyksiä säännöllisesti, niin saat kyljet yhtä rennoiksi! Katso video Patrolin sivuilta, kylkivenyttelyä.

Venyttele myös rintakehää ja käsiä. Rennot kädet ovat ensisijaisen tärkeät ratsastajalle. Kaikkien jumppatunneilta muistamat käden heiluttelut ovat oikein sopivia. Etsi itsellesi paras tapa venytellä ja aktivoida käsivarsien lihaksia ennen ja jälkeen ratsastuksen. Katso video patrolin sivuilta: ojentajien venyttelyä.

Mieti, miten sinä voisit tehdä itsestäsi mahdollisimman molempikätisen!