Kyra Kyrklund piti klinikan Ratsuroripäivillä 2015. Tässä artikkelissa Kyra puhuu hevosen kokoamisesta ja vinkki ”ongelma” tilanteisiin.

”Se mitä tässä tehdään on jo yritetty selittää 2000 vuotta, jotkut selittää sen paremmin ja jotkut selittää sen jollain toisella tavalla.” Kyra Kyrklund

kyra3Kokoaminen ei ala silloin kun aloitetaan ratsastamaan VaB tasolla ja siitä eteenpäin. Kokoaminen alkaa siitä kun ratsastaja istuu hevosen kuin hevosen selkään, silloin hevosen täytyy alkaa koota itseään jotta se pystyy kantamaan itseään ja ratsastajaansa selässä. Jos ratsastaja alkaa ajattelemaan kokoamisista vasta ns. myöhemmässä vaiheessa, moni ratsastaja ymmärtää että kokoaminen on jotain mitä tehdään taaksepäin ja kädellä sen sijaan, että se on jo jotain joka alkaa jo paljon aikaisemmin.

Mitä hevosessa tapahtuu kun se kokoaa itseään? Hevosen askel lyhenee – helposti ajattelemme että kokoaminen tapahtuu vaan jaloissa – Hevonen ottaa enemmän painoa takaosalleen, sen takia että se astuu enemmän painopisteensä alle ja kun hevonen laittaa enemmän painoa takaosalleen, se myös nousee edestäpäin ja niska nousee. Mutta kokoaminen ei ole vain jaloissa, vaan se on ennen kaikkea rungossa, missä se hevonen kokoaa.

kokoaminen

Moni ratsastaja luulee että hevosen kylkiluut alkavat koulusatulan etusiiven kohdalta, mutta todellisuudessa ne alkavat jo ihan edestä (kts.kuva mihin Kyra osoittaa). Kylkiluut ovat hyvin pienet hevosen etuosalla. Jos ajatellaan rakennetta, niin lapa on kiinni vain lihaksilla ja takajalka on kiinni lantio nivelellä. Jos hevonen on jännittynyt lihaksistaan, se ei pysty nostamaan etupäätään. Rentous on erittäin tärkeää koko ratsastuksessa ja koulutuksessa.

Hevosen ylä- ja alalinja. Kokoaminen tapahtuu myös hevosen ylä- ja alalinjassa. Puhutaan siitä että hevosen selkä tulee ylös, mutta hevosen selkä ei voi tulla ylös ellei sen vatsalihakset lyhene. Tätä voit testata myös itse: nouse seisomaan, seiso hieman selkä notkolla, ja siitä yritätte nostaa jalkaa/polvea ylöspäin, huomaatte että se on aika vaikeata. Jos teette toisinpäin, rutista vatsalihakset kasaan ja selkä pidemmäksi, tästä kun nostatte jalkaa, polvi nousee paljon helpommin.

Mitä me ratsastajana yritämme, Kyra ajattelee hevosen kylkiluita jousena, jonka täytyisi lyhentyä alapäästä jotta sen yläosa venyy. Jotkut hevoset kokoavat helpommin takapäästä ja toiset helpommin etupäästä. Ratsastajan alapohje on se joka kokoaa eli aktivoi alalinjaa. Pohje ei ole vain eteen tai sivuittain ajava apu, vaan myös kokoava. Älä aja pelkästään takaosaa, tällöin rinta kaatuu alaspäin. Kun tämä jousi saadaan lyhennettyä alapäästä, kylkiluut ja vatsalihakset supistuvat, hevonen tulee paksummaksi, koska se nostaa vatsan ylös, niin se myös levittää runkoaan (leveyssuunnassa). Silloin ratsastaja tuntee hevostaan enemmän reiden alla, jossa sinun myös tulisi tuntea hevosen selkä. Hevosen selkäranka itsessään on aika alhaalla ja siinä on lihasta paljon päällä, joten se ei ole niin ylhäällä kuin usein ajatellaan.

Mitä paremmin takaosa on aktiivinen ja hevonen kantaa etupäätään, niin sitä paremmin hevonen kokoaa itsensä. Etupää on kiinni vaan lihaksissa ja kun hevonen todellakin ottaa enemmän painoa takaosalleen ja etuosa kevenee, silloin hevosella fyysisesti koko säkä ja etupää nousee ylös.

kyra6Ravissa, kun askeleen pituuteen ja nopeuteen voi vaikuttaa, niin se energia joka muuten menee eteenpäin, pystyy ratsastaja ratsastamaan enemmän ylöspäin. Hevosen tulee oppia että pohje ei ole ainoastaan eteenpäin ajava apu, vaan myös kokoava – liikettä ylöspäin nostattava apu. Pohkeen kokoavaa vaikutusta on hyvä harjoitella siirtymisillä, tee ravi-käynti siirtymisiä, tunne kuinka hevonen reagoi pidättävään ja eteenpäin pyytävään apuun, tämän jälkeen tee niin että ravissa melkein siirryt käyntiin ja siitä eteenpäin. Vaikka tulisi vain yksi kaksi askelta isompaa, ylöspäin vievää ravia, muista kiittää niistä askeleista.

Laukassa, jos alapohjetta käytettäessä hevonen työntää vähän kättä vasten ja etuosaa alemmas, käytä pohjetta aktiivisesti parin kolmen askeleen ajan kunnes tunnet että hevosen etupää alkaa tulemaan ylös. Vaikka pyydät hevoselta energiaa etupäähän, muista pitää oma istunta rauhallisena, mutta kokoajan samalla pohje nostaa etuosaa. Kun pyydät energiaa se ei tarkoita että hevonen saa ”karata”. Testaa myötäämällä ohjasta jääkö hevonen siihen, kantamaan itsensä, vai kiihdyttääkö se eteenpäin. Jos hevonen karkaa eteenpäin, käytät liikaa jalkaa.

kyra7Vinkkinä Kyra sanoo, erityisesti nuorten hevosten kanssa, että laukassa raippa on ulkokädessä. Jos pidät raippaa sisäkädessä ja käytät sitä sisätakajalalle, hevonen helposti laukkaa yhdessä takajaloilla. Jos taas käytät raippaa ulkokädessä takajalalle, ulkotakajalalle tulee enemmän energiaa jolloin hevosella on enemmän tilaa laukata sisätakajalkaa alle.

Muista tehdä kokoamisharjoituksia lyhyissä pätkissä.

”Näe kokonaiskuva, kaikista ei tule GP hevosia tai ratsastajia, mutta jos on mahdollisuuksia, voi kehittyä huipulle saakka. Opi ymmärtämään asiat mahdollisimman hyvin.” Kyra Kyrklund