Tässä sarjassa esittelemme kouluratsastuksen GP liikkeitä. Ratsukkona Anna-Leena Meller ja Mauser. Osa IX laukanvaihdot joka askeleella.

Kouluratsastus on kaiken ratsastuksen perusta. Hevonen liikkuu notkeasti, joustavasti ja jäntevästi ratsastajan ohjatessa sitä pehmein, huomaamattomin avuin. Parhaimmillaan ratsukon yhteistyö on niin saumatonta, että hevonen näyttää suorittavan liikkeet ajatuksen voimalla.

Korkeimmalla tasolla GP-ohjelmissa ratsastetaan vaikeita liikkeitä, jotka vaativat hevoselta erittäin korkeaa, vuosien koulutusta sekä paljon voimaa ja kokoamista eli kykyä siirtää painopistettä takajalkojen päälle. Tällaisia liikkeitä ovat laukassa mm. sarjavaihdot, kuten laukanvaihto jokaisessa askeleessa, sekä laukkapiruetti. Piaffe erittäin koottua ravia lähes paikallaan ja passage erittäin koottua ravia korkein ja ilmavin askelin, lisätyssä ravissa hevonen venyttää askeltaan äärimmilleen. Suosituinta katsottavaa ovat yleensä finaalien vapaaohjelmat musiikin tahtiin, joissa ratsukko ratsastaa oman, mahdollisesti teknisesti vaikeutetun kporeografiansa. Kouluratsastus on arvostelulaji, jossa tuomarit pisteteyttävät suorituksen liike liikkeeltä, korkein arvosana on 10. Kokonaistulos ilmaistaan prosentteina mahdollisista maksimipisteistä. Vapaaohjelmissa puolet pisteistä muodostuu ns. taiteellisesta osuudesta. Lähde SRL