Alkuvuodesta moni muistaa blogikirjoitukseni ”Melko kallista”. Kirjoitus sai paljon huomiota ja kannatusta ratsastavassa Suomessa. Se oli kilpailukauden alussa ja nyt kilpailukauden lopussa voimme katsoa mitä yleinen mielipide voi saada aikaan.

Kilpailukauden alussa keskustelu kilpailumaksuista saikin aikaiseksi muutamia yksittäisiä kädenojennuksia. Mm. Ypäjän Hevosopisto kevensi joitain kilpailumaksuja ja tarjosi edullisempia majoituspaketteja. Suurin yksittäinen kilpailujärjestäjä Pekka Larsen kohotti kilpailuunsa palkintomaksuja, kiittäen sillä ratsastajia suuresta ilmoittautumismäärästä. Näistä ilahtuneena laittoi Hevostiimi jakoon ”Kilparatsastaja kiittää” sosiaalisen media kampanjan, jolla haluttiin herättää positiivista huomiota ja kannustaa muitakin kilpailujärjestäjiä hintatalkoisiin. Kiitos kulkikin ansaitusti läpi Suomen.

Kun ainakin kaksi isointa kilpailujärjestäjää halusivat osoittaa myötätuntoa suomalaista kilparatsastajaa kohtaan, taas Suomen Ratsastajainliitosta ei kulkeutunut ainakaan omiin korviini yhtään kannustavaa uutista koko kauden aikana. ”Melko kallista” kirjoitukseeni laskimme kilparatsastajien tuoneen SRL taloon vuoden aikana  800 000 euroa erilaisina kilpailulupa-, vuosi- ja starttimaksuna (laskettu vuoden 2013 kilpailija- ja lähtömäärillä). Tämä tarkoittaa n. 27% SRL:n vuotuisesta liikevaihdosta.

shekki

Muistatteko vielä alkuvuoden shekin? It’s not enough?

Nyt SRL suunnittelee syyskokouksessa esittävänsä kahden euron starttimaksun nostoa neljään euroon. Vuoden 2013 kilpailuiden lähtömäärillä (alue+kansalliset lähdöt yht. 44 628 lähtöä) SRL tekee vuodessa  89 256 euroa tuloa kahden euron starttimaksuilla. Nyt SRL haluaa nostaa starttimaksua, jolloin kilparatsastajat maksaisivat starttimaksua 4 euroa per stratti, joka tekisi yhteensä 178 512 euroa vuodessa (kauden 2013 lähtömäärillä).

SRL:n hallitus perustelee kahden euron tuplaamista sillä, että ”Kilpailutoimitusmaksun korotuksella rahoitetaan Kipan uudistus.” (SRL:n hallituksen päätöksiä 10/2014). Aikoinaan starttimaksu muistaakseni kerättiin Kipaa varten, nyt kun kilparatsastajat ovat maksaneet jo satoja tuhansia euroja ”Kipaa varten”, täytyy siis Kipaa uudistaa noin 90 000 eurolla? Uudistetaanko Kipaa tästä lähtien myös joka vuosi 90 000 tai oikeastaan 180 000 eurolla? Vai tuleeko Kipasta joskus niin valmis, että starttimaksu voidaan poistaa?

Edelleen, joudun toteamaan surukseni saman kuin alkukaudesta… Melko kallista!

Onko liitossa kaikki keinot käytetty ja ideat loppu? Onko ainoa keino varainhankintaan käydä vielä syvemmälle kilparatsastajan taskuun?

Ratsastajainliiton syyskokousviikonloppua vietetään Helsingissä 22.–23.11.2014. Nyt olisi varmasti aika vaikuttaa ja saapua paikalle varmistamaan Suomen kilparatsastuksen elinmahdollisuudet.
Jaa teksti ja  tarkista onko seurasi osallistumassa sekä seuran mielipide starttimaksun korotukseen. Niin kliseistä kuin se onkin, vain osallistumalla voit vaikuttaa.

Kari Nevala