Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa. Nina kertoi meille vinkkejä hevosen kiillottamiseen kotiin ja kilpailuihin:

Päivittäinen, ennen ja jälkeen liikutuksen harjaus on suotavaa. Mitä lyhyempänä pitää hevosen karvan ja mitä puhtaampana loimet ja karsinan, sen helpompaa harjaus on! Yleensä pyörittelen hevoset ensin läpi kumisualla ja päälle harjaan pölyharjalla. Ei se sen kummallisempaa ole. Sama liikutuksen jälkeen, huolellisesti suitsenkuvat ja muut pois. Useimmiten pyyhin kaikista hikisimmät paikat (otsa, kainalo, takajalkojen väli) sienellä lähes aina paitsi tosi kylmällä ilmalla. Kun hevosilla on vapaapäivä, en edes harjaa niitä.
Tukanharjauksen teen päivittäin ja häntään on oikeastaan vain kaksi järkevää tapaa pitää ne siisteinä ja tuuheina. Häntä joko pestään aina tarpeen mukaan ja selvitetään showshinellä jokaikinen päivä, tai sitten (niinkuin minä teen) en koske häntiin kotona muutoin, kun vain ravistelen suurimmat heinänkorret irti ja vain ennen kisoja pesu ja selvitys. Muutoin saavat siis olla ”luonnontilassa”!

Klippaus on Suomen oloissa treenaavalle lähes välttämätöntä. Pitkä karva kuivuu kauan ja on työläs pitää puhtaana, varsinkin jos elää ilman hyviä pesumahdollisuuksia ja solariumia. Itse klippaan aina ns. kaikki pois, se on siistimmän näköistä kuin rajat päässä tai jaloissa. Vinkkinä, karvattomien jalkojen hoito on älyttömän helppoa. Kuraruvet pysyvät poissa, kun on helppo pestä ja kuivata jalkoja. Shampoota en suosittele päivittäin käytettäväksi ellei ole ehdoton pakko, hevosellakin iho voi kuivua. Linnashampoo ja babyoil-pesuvesi on oma suosikkini. Pyyhekuiviin jalkoihin tupsauttelen vauvantalkkia päälle ja odotan vielä hetken, se tekee iholle hyvää.

Harjan siistinä pito voikin olla haastavampi homma… Varsinkin jos kaulakappaleet, aitaan hinkkaaminen tai tarhakaverin pureskelu ovat vieneet suurimman osan tukasta. Itse ohennan harjaa tarvittaessa kammalla, ja leikkaan saksilla tasaiseksi, reilun kämmenenlevyiseksi, mutta tämäkin riippuu hevosen kaulan mallista ja käytettävissä olevan harjan määrästä :D! Estekisoissa ei ole pakko letittää, mutta se on aina viimeistellymmän näköistä. GP-luokkaan, näytösluokkaan tai muuhun isoon luokkaan letitän aina, mutta kaatosateella sunnuntaiaamun 110-luokkaan en todellakaan jaksa. Ennen kilpailuja pesen hepat aina kokonaan, ja kisan aikana pidän puhtaana ja ainakin sukat pestään päivittäin valkoisiksi. Harjaus ei sen kummempaa kuin kotonakaan, yleiskuva ratkaisee. Kaviolakkaa käytän jos muistan, mutta en näe järkeä sitäkään laittaa jos on märät kisat hiekkakentällä.

Kisaterkuin,
Nina