Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa. Nina kertoi meille vinkkejä varusteiden huoltoon ja sovitukseen:

Kuolaimet tulisi pestä joka käytön jälkeen! En pese suitsia ihan joka käytön jälkeen, paitsi eniten kuolassa olevat alaturparemmit tai jos hevonen on hionnut runsaasti. Vauvapyyhkeellä on hyvä pyyhkiä suitsetkin.

Satulavyöt pesen saippualla ainoastaan ulkopuolelta, sisäpuolen pyyhin vedellä tai vauvapyyhkeellä. Tiedät miltä kimo hevonen näyttää kun sillä on karvat ruskeana panssarin kohdalta, siksi ei saippuaa sinne sisäpuolelle…

Paras keino varusteiden puhtaanapitoon on hyvin hillitty saippuan käyttö, mutta vauvapyyhkeillä puhdistus sekä lähes viikoittainen kevyt öljyäminen. Siis hyvin kevyt, vähän öljyä vain käsiin ja sen puristelu nahkaan. Notkeita suitsia on hevosenkin miellyttävämpi pitää ja hoitajan helpompi säädellä.

rentoistunta_101214Minun paras kaveri nro:1 on nahkariimu, josta saa pikalukoilla irroitettua leukaremmin. Varusteita sovitettaessa kaikki hevosen ovat erilaisia. Pään koko ja malli otetaan huomioon suitsien sovituksessa. Suitset eivät saa olla liian ahtaat niskasta eikä nousta poskihihnoista tai turparemmistä silmiä kohti liian ylös.

Satulansovitus jätetään ammattilaisille, toki hoitajankin silmä harjaantuu ajan kanssa näkemään miten satula hevosen selkään asettuu, että onko ns. ”sinnepäinkään” vai sopiva. Rintaremmeissä ja martingaaleissa tulee katsoa etuosan leveyttä ja kaulan pituutta ja säätää sen mukaan. Satulavyö on mielestäni sopiva, kun se on kiristettynä noin kolmansissa tai neljänsissä rei’issä. Liian pitkää vyötä on inhottava kiskoa satulasta käsin ja liian lyhyttä ei meinaa saada kiinni vaikka kuinka hampaat irvessä yrittäisi nyhtää… (=

Terkuin, Nina