Suomen olosuhteet ovat talviratsastukselle usein aika haasteelliset. Kylmyys, jää, pakkanen, lumi ja vaihtelevat sääolosuhteet tekevät omat haasteensa erityisesti maneesittomilla talleilla. Lue parhaat vinkkimme kentän kunnossapitoon:

 • Hyvin salaojitettu kenttä pysyy loppusyksystä kuivempana, eikä jäädy läheskään yhtä helposti kuin märkä kenttä jossa vesi seisoo.
 • Kun kentän jäätyminen alkaa, pyri lanaamaan kenttä suoraksi, kun hiekka on hieman jäisen jähmeää. Näin kenttä ei pääse jäätymään koppuraiseksi. Sama pätee tarhoihin! Muista myös huolehtia aurauksesta ja hiekoituksesta tallin pihalla ja kulkuväylillä, jotta hevosen taluttaminen esim. tarhaan on turvallista.
 • Sveitsissä St. Moritzissa järjestetään joka vuosi hankikentällä esteratsastuskilpailut!

  Mikäli käytössä ei ole maneesia, kannattanee kenttä suolata säiden mukaan loppusyksystä / alkutalvesta ja lisätä suolaa myöhemmin tarpeen mukaan. 1000m2 (esim 20m x 50m) kenttään kertasuolauksena tarvitaan 1000kg eli suursäkin verran suolaa. Toki voi suolata myös vain osan kentästä, esim. uran tai pääty-ympyrän.

 • Suolaukseen käy merisuola, ns. tiesuola (kalsiumkloridi) tai ns. pölynsidontasuola (magnesiumkloridi). Merisuolan ilmoitetaan sulattavan jään n. -8 asteeseen asti, magnesiumkloridin -25 asteeseen asti ja kalsiumkloridin jopa -30 asteeseen asti. Käytännössä ratsastuskentällä tämä kuitenkin usein tarkoittaa vain pinnan sulamista, mikäli hiekkakerros on jäätyessään ollut hyvin märkä, on sitä suolallakin erittäin hankala tai lähes mahdoton sulattaa. Parhaiten suolaus toimii, mikäli sää pysyy melko kuivana mutta vaihtelee esim. päivällä plussa-asteita mutta yöllä pakkasta.
 • Hankkijan verkkokaupan hinnoittelu (14.01.2017) mukaan suolan hinnat ovat seuraavat:
  – Merisuola 25kg 6,90€ (0,28e/kg)
  – Magnesiumkloridi 25kg 8,70€ (0,35e/kg)
  – Kalsiumkloridi 25kg 12,00€ (0,48€/kg)
 • Lumitöitä tallin pihalla.

  Kentän talvihoidossa traktori on erittäin hyvä. Sillä saa tarvittaessa aurattua kentältä liian lumen pois (esim. keväällä lumen auraus usein nopeuttaa kentän sulamista), lanattua hieman jäätyneen muhkuraisen pohjan suoraksi tai äestettyä pohjaa auki. Pohjan aukaisuun paras traktorin lisälaite on hyvä mutta hintava polannejyrsin. Painava äes pystyy myös melko hyvin raapimaan pintaa auki, jos kenttä ei ole ehtinyt jäätyä vielä ihan kivikovaksi. Takalanalla saa suoristettua koppuraisen pohjan.

 • Talvihoidossa ajoitus on usein ratkaisevaa. Mikäli kenttä ehtii jäätymään kivikovaksi, on sitä erittäin vaikea enää pehmittää ja avata. Kun pakkaset alkavat, kenttää kannattaakin hoitaa joka päivä tai alkupakkasissa jopa aamuin illoin. Varsinkin alkutalvesta lämpötilojen ja säiden sahatessa plussan vesisateiden ja -15 asteen pakkasten välillä, on hoito hyvin aikaa vievää.
 • Osa talleista auraa koko talven lumet pois kentältä, osa taas pitää lumea hyvänä ratsastusalustana. Oma käytäntö tulee kokeilemalla, mutta tässä muutama plussa ja miimus lumen pitämiseen kentällä:
  + Jos lumimäärä pysyy sopivana ja säät pakkasella, kenttä ei vaadi suurempia huoltoja.
  + Lumi eristää ja kentän pohjalla routa ei pääse niin syvälle -> keväällä kenttä saattaa sulaa nopeammin.
  + Lumi tekee parhaimmillaan pehmeän ja jopa jonkin verran joustavan pohjan.
  – Suojalumi voi tehdä isot tilsat.
  – Lunta saattaa varkain tulle niin paljon, että yhtäkkiä sitä on liikaa ja sen poistaminen onkin jo lähes mahdotonta.
  – Lämpötilojen sahaillessa lumihangen päälle voi tulla kova kuori, jossa hevosen on erittäin epämiellyttävää liikkua.

  Concours Hippique, Horse Jumping, on Snow in St.Moritz Engadine during the winterseason.
  PHOTO CATTANEO/fotoSwiss.com

  – Kun säät muuttuvat plussalle ja vesisateelle pitäisi lumihanki saada nopeasti aurattua kentältä pois, muuten hanki sulaa yleensä paksuksi luistinratajääksi, josta voi olla hyvin hankalaa hankkiutua eroon.
  – Keväällä paksu hanki hidastaa kentän sulamista ja lumesta tulevat sulamisvedet tekevät kentästä hyvin märän.
  – Jos lumihangen alle on jäänyt muhkuroita tai jäätä, ei niitä pysty näkemään. Muista että hevonen ”uppoaa” paljon syvemmälle hankeen kuin ihminen.

 • Muista talviratsastuksessa varustaa hevonen riittävällä määrällä hokkeja ja tarvittaessa tilsakumeilla.

Paras ratsastushanki kentälle saavutetaan, mikäli kentän hiekkapohja on onnistuttu huiltamaan niin, ettei hangen alle ole jäänyt jäätä tai muhkuroita. Kun hankikenttää käytetään, kenttä usein tamppautuu ja pohja paranee lumen tiivistyessä. Mikäli lunta sataa säännöllisesti hieman lisää ja lämpötila pysyy pakkasen puolella, voi kenttä olla oikein erinomainenkin ratsastaa! Tämmöisillä lumikentillä ratsastetaan esim. Sveitsin St.Moritzissa joka vuosi isot estekilpailut. Katso video alta ja vieraile kilpailun nettisivulla www.stmoritz-concours.ch/winter