Huippugroomi Nina Konkari kertoo päivittäisestä lihashuollosta. Mihin kiinnittää huomiota, mitä hevosenhoitaja voi lihasten hyvinvoinnin hyväksi tehdä, vaikkei ratsastaisi, miksi hevonen jumiutuu ja miten se saattaa näkyä:

nina4

Harjaaminen on itsessään jo hyvää lihashuoltoa. Tarkkaile myös hevosen reaktioita!

Hevosen lihasten hyvinvoinnin kannalta ehdottomasti tärkeintä on oikeanlainen liikutus! Jos hoitaja ei ratsasta, voi hevosta muutoin tarkkailla päivittäin. Jo harjatessa kannatta tarkkailla miten hevonen siihen reagoi. Jos hevonen yleensä nauttii kumisualla pyörittelystä ja ylähuuli venähtää, mutta yhtäkkiä se tuntuukin epämiellyttävältä, kannattaa syytä lähteä tutkimaan.

Ajan myötä silmä harjaantuu näkemään poikkeuksellisesti liikkuvan hevosen esimerkiksi juoksuttaessa, jolloin viisasta on katsoa hevonen yhdessä ratsastajan kanssa. Tuntuuko se normaalilta vai kenties jäykältä tai toispuoleiselta.

Myös sään- ja olosuhteidenmukainen loimitus on tärkeää. Hevonen kestää hyvin kylmää, mutta ei tuulta tai sadetta, joten säänmukainen loimitus ulkona ennaltaehkäisee jumiutumista paljonkin. Suomen talvi on haastava myös treenaamisen kannakta, ja onkin tärkeää muistaa pukea treenin jälkeen lämpimien lihasten päälle mahdollisimman lämmin loimi/loimia, mieluiten villaa.

Hevonen pidetään villaloimien avulla lämpimänä, samalla kun se saa Bemer hoitoa. Hevosille onkin nykyisin paljon erilaisia hoitolaitteita lihasten hoitoon: laser, magneetti, bemer...

Hevonen pidetään villaloimien avulla lämpimänä, samalla kun se saa Bemer hoitoa. Hevosille onkin nykyisin paljon erilaisia hoitolaitteita lihasten hoitoon: laser, magneetti, bemer…

Hevoskuljetuksessa on hyvä ilmanvaihto tärkeää, mutta se täytyy toteuttaa niin, että hevosen lihaksisto ei kärsi viimasta. Matkalle päälle tarvittaessa loimia hengittävästä materiaalista ja kiinnitykset niin, että matkan aikana loimia voi lisätä, vaihtaa tai vähentää. Klipattu hevonen tarvitsee enemmän loimia kuin klippaamaton, mutta klippaamaton pysyy valitettavasti märkänä pidempään, jolloin täytyy olla tarkkana että lihasten päällä on koko ajan kuivaa ja lämmintä loimea päällä!

Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa.