Michel Robert on viisinkertainen Ranskan mestari, sekä voittanut useamman mitalin MM-kilpailuissa ja Olympialaisissa. Yli 40-vuotisen uransa aikana Michel Robertista on tullut yksi kysytyimmistä valmentajista. Michel Robertille harmonia hevosen kanssa on aina ollut tapa elää ja se on tehnyt hänestä yhden parhaista ratsastajista maailmassa. Vuonna 2013 Michel Robert lopetti oman kilpailu-uransa ja keskittyi valmentamiseen, sekä taitojensa jakamiseen myös kirjojen, DVD:ien ja Internet opetussivujen Horse Academyn kautta.
Michel Robert kertoo, että työskentely maasta käsin on tärkeää kontaktin luomiseksi hevoseen.
– Käytän tunteja katsomalla hevosiani liinan päässä. Juoksutuksessa on mahdollista tarkkailla hevosta, oppia valtavasti niiden liikkumisesta, mutta myös reaktioista, kertoo Michel Robert kirjassaan ”Secrets et methode d’un grand champion” ja Horse Academy sivuillaan.
Michel Robert uskoo, että yhteistyö hevosen kanssa alkaa maasta käsin ja juoksutus antaakin mahdollisuuden tutustua paremmin hevoseen ja luoda siihen parempi, intuitiivisempi ja antoisampi suhde. Vaikka hevosesta löytyisikin joitain heikkouksia, kuten suorat kintereet, heikko selkä tai voiman puute, on ratsastaja yleensä kuitenkin vastuussa hevosen fyysisistä heikkouksista. Ratsastaja on se, joka on liikuttanut hevosen siten, ettei sen fysiikka pysty enää toimimaan vapaasti. Myös tämän takia työskentely maasta käsin on tärkeää.
Hevonen pystyy vapaana liikkeisiin, mitkä ovat vaativia kouluttaa ratsain. Anna hevosen piaffata sen odottaessa kärsimättömänä, heittää liinassa muutama capriole, vaihtaa helposti vapaana laukkaa ja liidellä hienoa lisättyä ravia. Kunnon pukkisarja vastaa hyvää selän käyttöä ja pyöreitä hyppyjä esteiden päällä. Michel Robertin mielestä 15-20 minuutin juoksutus olisi tarpeellista aina ennen ratsastamista.
Hevonen tarkkailee irtojuoksutuksessa tai liinan päässä ihmisen reaktioita. Juoksuttajan pitäisikin pysyä koko ajan keskittyneenä. Hevonen esittää kysymyksiä: ”Voinko tehdä näin…?” tai ”Voinko venyttää kaulaani?”. Juoksuttajan täytyy olla valmiina kannustamaan ja kehumaan hevosta sen toimiessa toivotulla tavalla. Jos juoksutat puhelin korvalla tai katselet muualle, jää hevonen ilman vastausta.
Myös juoksuttaessa täytyy muistaa, että hevonen on pakoeläin ja reagoi sen mukaan. Michel Robert kertoo hevosten olevan tässä reaktiossaan niin herkkiä, että mikäli ihminen juoksuttaessa tuijottaa hevosen päätä, hevonen hidastaa, jopa pysähtyy, koska kokee juoksuttajan olevan edellään. Mikäli juoksuttaja tuijottaa hevosen takapäätä, hevonen pyrkii reippaammin eteen, kokien ihmisen olevan takanaan. Juoksuttaessa onkin hyvä hallita myös oma katse ja harjoitella pehmeää panoraama katsetta, eli ei tuijottaa pistemäisesti, vaan laajakuvalla koko hevosta.
Koska hevonen tarkkailee jatkuvasti juoksuttajaa, on juoksuttaessa kiinnitettävä katseen lisäksi huomiota, omaan äänenkäyttöön, asentoon, rentouteen ja jopa hengitykseen.
– Rauhallinen ja säännöllinen hengitys saa hevosen luottamaan juoksuttajaan. Myös juoksuttajan äänenpainolla on enemmän merkitystä kuin itse käskyllä, Robert kertoo. – Älä rajoita juoksutusta vain kentälle tai maneesiin. Hevosta voi juoksuttaa erilaisilla alustoilla maastossa, pellolla, ylä- tai alamäkeen, tietysti hevosen turvallisuus huomioon ottaen.
Myös esteharjoittelu voidaan tehdä liinassa tai vapaana maasta käsin. Hevoselle voi tehdä erilaisia puomi- ja kavalettitehtäviä.
Michel Robert juoksuttaa hevosta mieluiten vain naruriimun kanssa, ilman apuohjia, vyötä tai satulaa. Hän kertoo apuohjien käytön usein johtavan siihen, ettei jokin osio hevosesta pääse toimimaan oikein, eikä energia virtaa läpi hevosen.
– Aluksi annan hevosen vain vertyä rauhassa. Hevonen venyttää kaulaansa, pyöristää selkäänsä ja saa pukitella ylimääräiset energiat ulos, kertoo Michel Robert.
Veryttelyn jälkeen on tärkeää ennen kaikkea saada hyvä kontakti hevoseen. Siirtymisillä haetaan kontrollia askellajeihin. Michel Robert kiinnittää erityisesti huomiota hevosen ylälinjaan, miten se liikkuu läpi selän, korvista häntään asti. Monella hevosella on lihasongelmia satulan alla ja juoksutus ilman satulaa auttaa ylälinjaa toimimaan oikein.
– Tarkkaile hevosen persoonallisia piirteitä juoksutuksessa. Toiset hevoset vaativat paljon vaihtelua ja tarvitsevat keskittymistä vaativien tehtävien väleissä rennompia taukoja, Michel Robert neuvoo.
Tutustu Michel Robertin maasta käsin harjoituksiin:
Videot: www.horse-academy-tv.net/work-sessions
Kirjat: www.horse-academy-tv.net/store/riding-books
Kirja La préparation en longe du cheval de sport
Lähteet:
– Michel Robert: Carnet de Champion
– Michel Robert: Secrets et methode d’un grand champion
– Horse Academy: Interet du travail pied
– Artikkelikuva kuvituskuvat, muut kuvat Horse academy / Michel Robert