tynnyrisyöttö2

Ideakuva netistä ja täydellisen kokoiset aukot

Slowfeeder eli heinän hitaasti syöminen on erittäin hyvä ja luonnollinen tapa antaa hevosen syödä vapaata heinää. Slowfeedingin idea on ettei vapaan heinän syönti olisi hevoselle liian helppoa, että se joutuisi tekemään työtä heinän saannin eteen. Näin hevonen voi syödä pitkin vuorokautta tasaisesti heinää, kuten laitumella, mutta kuitenkin niin ettei hevonen syö liikaa heinää päivän aikana ja liho. Slowfeedereitä on monenlaisia, DIY-malleja ja tehtaan valmistamia. Tärkeintä on muistaa hevosen turvallisuus, sekä itse feederissä että sen kiinnityksessä. Tarkkaile myös hevosesi syömistä ja heinän kulutusta, erilaisille hevosille sopii erilaiset slowfeederit, esim. ison 1-vuotiaan varsan heinän syöntiä ei tarvitse erityisemmin rajoittaa kun taas pulskan 13-vuotiaan suomenhevosruunan täytyy.

Yksi iso etu yleensä kaikissa slowfeedereissä on, heinää ei niin helposti tallaannu hevosten jalkoihin.

Hevostiimi kokeili edullista tynnyri-slowfeederiä Del-tallilla ja Minna kertookin vinkit valmistukseen ja kokemukset käytöstä:

Ostin 200 litran tynnyrit Turun Tynnyri ja Säkki liikkeestä, joka on Raision Ikean lähettyvillä. Sieltä sain helpoiten parikymmentä niitä, koska halusin tarhoihin jokaiselle hevoselle oman. 200 litran tynnyriin mahtuu helposti koko päivän, joillekin jopa kahden päivän annos. Tynnyrit ostin kierrekannella, joten ne on helppo avata ja sulkea. Turun Tynnyrin ja Säkin tynnyrit ovat puhdistettuja elintarvikekäytössä olleita tynnyreitä, muista ettet osta tynnyreitä joissa on sälytetty mitään myrkkyjä.

tynnyrisyöttö

Kuva meiltä, tässä vielä liian pienet aukot. 4v Cassu tynnyrillä heti asennuksen jälkeen.

Tynnyreiden valmistus slowfeederiksi, hyvin nopeaa, max 10min per tynnyri:
1. Tynnyreiden sahaukseen tarvitset porakoneen ja pistosahan.
2. Poraa ensin reiät haluamaasi kolojen kohtiin tynnyriin, reiät tarvitse sitä varten että saat pistosahan upotettua tynnyriin, joten poraa hieman pistosahan terää isompi reikä.
3. Sitten sahaa pistosahalla haluamasi kokoiset aukot.
4. Hio aukkojen reunat hiekkapaperilla niin etteivät ne tunnu käteen teräviltä

Käytännön vinkit:

  • Ensin yritin sahata lihavimmille hevosille hieman pienemmät aukot, mutta pian huomasin että kaikille täytyy sahata melko suuret aukot, muuten voi olla ettei hevonen saa enää hamuttua heinää aukoista. Aukot olivat parhaat kun ne ovat hieman soikean tai suorakaiteen muotoiset. Sahaa aukot myös tynnyrin alareuniin, että hevonen voi syödä viimeisetkin heinät ja saat säännöllisesti puhdistettua kunnolla tynnyrin.
  • Ripustus oli hankalin. Meillä on paljon varsoja, joten en uskaltanut tehdä sitä rautavanteella (senkin ollen nähnyt kyllä toimivan), vaan laitoimme sisälle tynnyriin pitkän lattaraudan joka kiinnitettiin tynnyrin läpi pitkillä pulteilla tolppiin. Suurimmaksi osaksi jouduimme laittamaan tarhoihin tolpat tätä varten, muuten sähkö olisi mennyt liian läheltä tynnyriä.
  • Laita tynnyri mahdollisimman alas, on parempi että hevoset syövät pää alhaalla, muttei kuitenkaan maahan. Muista että myös karsinaan sijoitetut tynnyrit kannattaa jättää ilmaan, kun lasketaan EU karsinamittoja, lasketaan se karsinan lattiapinta-alasta, joten lattialla oleva tynnyri vähentäisi sitä pinta-alaa.
  • Säilöheinä tuntuu toimivan tynnyreissä parhaiten, kuivaheinä saattaa ”jumittaa” eikä tipukaan alaspäin. Säilöheinäsiivuja ei tarvitse ”hajottaa”, se tulee aukkoihin oikein hyvin ”paloinakin”, itse asiassa toimii siten mielestäni melkein paremmin.
  • Luulen että kokeilen seuraavaksi tilan lihapullille tynnyriä tiheäsilmäisen verkon kanssa. Sen sijoittelua tarvitsee hieman miettiä, ettei kengälliset hevoset onnistu kuopaisemaan verkkoa kengän väliin.
tynnyrisyöttö4

Ideakuva netistä, tästä voisi kehittää pieniverkkoisena pulleimmille yksilöille.

Puolen vuoden ja kymmenen hevosen käyttökokemuksen jälkeen voi sanoa, että on ollut kaikkiaan edullinen ja erittäin toimiva systeemi. Meillä lähes poikkeuksetta on kokopäivätarhaus, joten hevoset saavat syödä tarhoissa nyt vapaasti heinää. Tynnyrit ovat sopineet kaikille, varsoista vaariin. Täytämme tynnyrit kerran päivässä, joten se vähentää oleellisesti heinäruokintamääriä. Tavoitteeni olisi saada slowfeederit myös sisälle talliin, jolloin heinäruokinta voitaisiin tehdä käytännössä vain kerran päivässä. Heinää ei nykyisin tallaannu tarhoihin käytännössä katsoen lainkaan ja hevoset vaikuttavat rauhallisimmilta kun niillä riittää askarreltavaa pitkin päivää. Kannen ansiosta heinät eivät myöskään kastu sateessa. Heinän kulutuksemme on saattanut hieman kohota, muttei oleellisesti. Suurin etu on että koko päivän tarhaheinäruokinnan voi tehdä kerralla.