Laukkapuomit ja -kavaletit ovat erinomainen keino harjoitella laukan tahtia, tempoa ja suoruutta kaikilla hevosilla, mutta erityisesti kuumilla hevosilla. Jos hevonen syöksähtää innoissaan puomille, ei tilanne ole niin vaarallinen kuin esteen kanssa mahdollisesti olisi. Jos ponnistuspaikka puomille ei osu, ei se haittaa, hevonen selvittää yleensä puomin ihan helposti ja ratsukko voi yrittää heti uudestaan.

Kun laukkapuomeja laitetaan useampi peräjälkeen, löytää ratsukko helpommin oikean ja tasaisen laukan rytmin. Kun laukkaat useampia laukkapuomeja, huomaat mikäli aluksi välit tuntuivat normaalilta ja lopuissa lyhyiltä. Näin tapahtuu usein kuuman hevosen kanssa, se kiihdyttää ikään kuin varkain puomien päällä. Harjoitus on onnistunut, kun ratsukko pystyy pitämään saman tahdin ja tasapainon puomitehtävän yli.

Kaarevalla uralla (esim. ympyrällä) laukkapuomien välit ovat järkevä sijoittaa siten, että normaali laukkaväli osuu puomin keskeltä seuraavan puomin keskelle. Kun se sujuu, voi pienentää tai suurentaa ympyrää, eli laukata puomit sisä- tai ulkoreunalta ja näin lyhentää tai pidentää laukkaa. Ympyrällä puomien laukkaaminen on kuumalla hevosella usein helpompaa kuin suoralla uralla olevat laukkapuomit. Ympyrällä on helpompi pitää laukan tahti tasaisena.

Jos ratsukko on kokematon laukkapuomeilla, on hyvä aloittaa ihan yksittäisestä puomista ja lisätä puomeja sen mukaan, kun taitotaso nousee!

Katso alta miten Riikka Harjula suorittaa laukkapuomeja kuuman tammansa Carmandan kanssa:

Videossa käytetty puomitehtävä. Säädä aina välit hevosen mukaan!

Lue lisää Riikasta ja Callisto Horsen toiminnasta:
www.callistohorses.fi