Tässä artikkeli sarjassa seuraamme Kari Nevalan kirjoituksia ”Karin kynästä” . Artikkeli sarja aloitetaan Tie kilparatsastajaksi sarjalla.

Kari on kilpaillut ja valmentanut Saksassa kansallisella ja kansaivälisellä tasolla 13 vuoden ajan. Kari on ensimmäisenä suomalaisena voittanut Helsinki International Horse Show:ssa avoimen kansainvälisenluokan (-97). Sekä osallistunut maailmancupin finaaliin (-98). Muita sijoituksia ja voittoja mm. Århus CSIW (lukuisia kärkisijoituksia useilta vuosilta), Berlin CSIW (-97, kuusi sijoitusta), Geneve CSIW (-97, neljä sijoitusta).
Nyt Kari asuu Suomessa ja valmentaa aina ruohonjuuritasolta kansainvälisille kilpakentille asti. Vuonna 2011 Karin valemennettavat voittivat yhteensä 4 SM mitalia. Hänen ammattitaitoaan on käytetty Suomessa tottakai valmennuksiin mutta myös nuorten hevosten tuomarointiin (esim. Kyvyt Esiin ja Laatuarvostelu).

Tie kilparatsastajaksi Osa I

Jos mietit tulevaisuuttasi kilparatsastajana, aiot sitten este-koulu tai kenttäratsastajaksi, olet oikealla polulla! Kaikesta huolimatta en yritä käännyttää sinua, vaan saada sinut itse miettimään kuinka tosissasi haluat oikeasti tulla kilparatsastajaksi.
Jos olet valmis painimaan itsesi ja oman psyykeesi kanssa myös unissasi, olet valmis kestämään, varsinkin alku aikoina, mutta myös jatkossa, valtavan määrän kritiikkiä, kannattaa jatkaa lukemista.

Oletko lähtöisin aivan tavallisesta perheestä? Vanhempasi eivät ole hevosalan ammattilaisia eivätkä erityisen varakkaita?
Pelkäät siis, että sinulla ei ole varaa tulla kilparatsastajaksi. Kaikkihan puhuvat siitä, kuinka kallista kilparatsastus on, lajilla on elitistinen leima ja vain varakkaasta perheestä lähtöisin olevat voivat pärjätä. Tämä kaikki on totta! MUTTA, nyt tulee se mutta! Vain osittain! Jos sinulla riittää tahdonvoimaa, uutteruutta ja kekseliäisyyttä, ei rahan puute ole sinulle este, vain jonkin asteinen hidaste.
On totta että rahalla voidaan saada ura urkenemaan hieman nopeammin ja helpommin, kuin vähemmällä rahalla.
Historia ja kokemus ovat kuitenkin osoittaneet, että usein, ei tietenkään aina, jatkuva ja lievä rahan puute on hyvä motivaattori ja kannustin. Tälläinen ihminen joutuu opettelemaan ajankäytön jakamisen esimerkiksi koulutöiden, ratsastuksen ja rahan tienaamisen kesken. He jakavat mainoksia, ovat huoltoaseman baarin kassalla, tekevät iltaruokintoja ja viikonloppu talleja rahoittaakseen ratsastuksensa. Tämä tekee heistä usein äärettömän päättäväisiä ja peräänantamattomia ihmisiä. Kaksi niin tärkeätä luonteen piirrettä kilparatsastajalle!
En kuitenkaan halua väittää että raha olisi este tullakseen hyväksi kilparatsastajaksi. On vain keksittävä eri motivaation lähteet ja tavat saada kehitettyä itselleen oikea asenne.

Jos nyt jo väsyit ja totesit, että ei ole minun juttu, olet todennäköisesti oikeassa, ja ratsastus on sinulle erittäin hieno, loistava ja monipuolinen harrastus! Eihän siinä ole mitään väärä, eikä siinä ole mitään vikaa!

Jos tunsit veren kuohahtavan ja kilpailu-minäsi heräsi, voidaan sinusta tehdä kilparatsastaja.

Kari Nevala 2013