Helpoilla ja yksinkertaisilla tehtävillä voit harjoitella varmuutta esteille. Hyviin estesuorituksiin tarvitaan sekä itsevarma ratsastaja että hevonen. Itsevarma ratsukko harjoittelee 95% mukavuusalueellaan heille helppoja tehtäviä, näin vaikeammat 5% tehtävistä onnistuu siinä sivussa automaattisesti.
Puomeja, kavaletteja ja pieniä esteitä voi myös harjoitella suhteessa enemmän kuin isompia ratatehtäviä, jolloin ne käyvät myös erinomaisesta voimatreenistä. Kokemus eli riittävä harjoittelu tuo myös varmuutta. Helppoja tehtäviä on mukava harjoitella yhdessä vaikka ystävien kanssa ja hieman haastavammat tehtävät suoritetaan oman valmentajan silmän alla.
Tällä viikolla käydään läpi harjoituksia, jotka nostavat sekä ratsastajan että hevosen itsetuntoa ja tuovat varmuutta esteille. On tärkeää ymmärtää, että hevosen ja ratsastajan varmuustaso ei välttämättä ole samalla tasolla. Epävarmalla ratsastajalla saattaa olla varma, kokenut hevonen ja varmalla ratsastajalla saattaa olla epävarma, kokematon hevonen. Silloin on aina harjoiteltava ratsukon vähemmän kokeneen ja epävarmemman osapuolen tason mukaan.
Joskus saattaa myös olla joitain hyvin erityisiä epävarmuuteen liittyviä tekijöitä. Yleensä ne liittyvät joko ratsastajan tai hevosen tiettyihin pelkotiloihin. Pelkotiloja ei kannata yrittää aktiivisesti unohtaa, vaan harjoittelemalla niistä päästään yli ja ympäri. Aloita lukemalla eläinkouluttaja Tuire Kaimion artikkeli KOULUTUSTAVOITTEENA ROHKEA JA RENTO HEVONEN, linkki.
Viikon 1 harjoitukset:
1. Tällä viikolla aloitetaan oikealla asenteella. Minna kysyy kirjoituksessaan ”Onko hevosesi juomakuppi puoliksi täysi vai puoliksi tyhjä” (linkki), että mitä sinä teit tänään pitääksesi hevosesi hyvällä tuulella? Kirjoita ylös mitkä harjoitukset tekevät hevosesi ja sinut hyvälle tuulelle. Mieti että miksi? Usein se johtuu siitä, että niissä harjoituksissa onnistutte hyvin! Tässä treeniohjelmassa maksimoidaan tätä onnellisuuden ja onnistumisen tunnetta, joten merkkaa treenikalenterisi mahdollisimman täyteen näitä asioita seuraavalle kolmelle viikolle.
2. Opetetaan kiittämään hevosta. Varmuutta harjoituksiin tuo onnistuneet suoritukset. Kun muistat kiittää hevosta onnistuneista suorituksista, yrittää se onnistua aina uudelleen. Näin pääsette useampiin onnistuneisiin toistoihin. Jos et kiitä hevosta, se ei voi itsekseen ymmärtää oliko ratsastaja tyytyväinen vai ei. Lue lisää artikkelista HEVOSEN KIITTÄMINEN, linkki. Artikkelin alla on harjoituksia, valitse niistä parhaiten teille sopivat. Muista myös kiittää itseäsi. Hyvistä suorituksista saa olla luvalla onnellinen!
3. Kouluratsastustreeniä lajiharjoittelua tukemaan. Tällä viikolla valittujen omien onnelliseksi tekevien kouluratsastusharjoitteiden lisäksi katsastetaan että avut ovat hyvin läpi! Kun sekä pohkeet että pidätteet toimivat, on esteratsastuskin helpompaa ja sitä kautta varmempaa. Tee paljon siirtymisiä, ne ovat hevoselle paljon helpompia kuin askellajin sisällä kokoaminen ja lisääminen. Siirtymiset valmistelevat kuitenkin hyvin temmon muutoksiin askellajeissa ja ovat erinomaisia kasvattamaan voimaa hevoselle kuluttamatta sitä liikaa. Lisäksi tehdään pohkeenväistötreeniä GP-kouluratsastaja Anna von Wendtin johdolla. Pohkeenväistöt ovat erinomaisia liikkeitä apujen läpikäymiseksi sekä hevosen jumppaamiseksi.
POHKEENVÄISTÖT KUNTOON ANNA VON WENDTIN KANSSA, KÄYNNISSÄ, linkki.
4. Varmuus esteille rakennetaan pala palalta. Katso treenivideo, missä nuori hevonen ylittää ensimmäistä kertaa elämässään puomeja ratsain, linkki. Mieti miten hienosti tehtävä rakennettiin pikkuhiljaa hevoselle. Hevonen ja ratsastaja säilyttivät kokoajan helppouden ja turvallisuuden tunteen. Vaikka sinulla olisi jo kokeneempi hevonen, mieti millä tavoin saat tehtävät paloiteltua helppoihin ja yksinkertaisiin osioihin. Tämän viikon puomi-, kavaletti- ja estetehtäviä:
KARI NEVALA – HELPPO PUOMITREENI, linkki. Hyvä ja helppo harjoitus voimistaa ja notkistaa hevosta.
SANNA BACKLUND, KAVALETTIHARJOITUSTA, linkki. Hieman kohotetut puomit tuovat turvallista haastetta arkitehtäviin.
JANNA JENSEN – LAUKAN SÄÄTELYÄ KAVALETEILLA, linkki. Pienillä esteillä tai kavaleteilla on laukan säätelyn harjoittelu mukavaa.