Viikolla kolme perehdymme jumppasarjoihin. Jumppasarjat ovat monelle tuttuja voimaharjoituksina, mutta ne tuovat ratsukolle myös lisää varmuutta oikein toteutettuina. Jumppasarjalla hevonen osuu helpommin oikeaan ponnistuskohtaan, mutta oppii kuitenkin säätelemään itsenäisestikin laukkaansa. Ratsukko saa varmuutta, onhan ennen jumppista edessä aika monta puomia ja kerta toisensa jälkeen niistä suoriudutaan helposti. Koska jumppasarjaa harjoitellessa askel sopii paremmin ja toistoja tulee samalle esteelle useampia, voidaan usein jumppasarjan viimeistä estettä kohottaa, jolloin ratsukko saa varmuutta isommillakin esteillä.

Jumppasarjat parantavat sekä ratsastajan että hevosen tasapainoa, parantavat hevosen tekniikkaa ja voimatasoa.

Harjoitukset viikolle 3: 

1. Nostetaan sileän eli kouluratsastuksen treenissä tehoja ja parannetaan rataratsastusta koulutreenien avulla! Usein kouluratsastuksessa laukan tempo ja tahti ovat huomattavasti hitaampia kuin esteradalla. Tästä johtuen ei olle totuttu ratsastamaan hevosta ratatemmossa, koska suurin osa laukkatreenistä tapahtuu viikolla huomattavasti hitaammin.

Kuuluisa valmentaja Dr. Andrew McLean luennoi For Your Horse tapahtumassa ja kertoi, että on tutkittu ihanteellisimman esteratalaukan temmon olevan 110 askelta minuutissa. Älypuhelimeen saa ladattua ilmaisen sovelluksen, jolla voi laskea hevosen temmon. Lue lisää: DR. ANDREW MCLEAN – RATSASTAJAN TOOLBOX, linkki. Tätä tempoa voi siis harjoitella ihan hyvin ilman esteitäkin. Samoin ratatemmossa kääntymistä, sekä tarkkojen teiden ratsastamista.

Kenttäratsastaja Tuija Rosenqvist

Mikäli pääset maastossa, isolla kentällä tai pellolla laukkaamaan, käytä se hyväksesi. Isossa tilassa laukkaaminen tekee helpoksi oikean ratavauhdin löytämisen. Jos haluat, voit myös harjoitella uusintavauhtia, sitäkin on parempi treenata ensin ilman esteitä! Laukkaharjoituksissa muista hyvä alku- ja loppuveryttely ja käytä tilanne hyväksesi harjoitellaksesi myös kevyttä istuntaasi. Mikäli joka viikko harjoittelet vähintään kerran tai kaksi kunnon ratatemmossa ratsastamista, tulee esteratsastus huomattavan paljon helpommaksi hyvin piankin.

Katso myös kouluvalmentaja Håkan Wahlmanin kuuliaisuutta ja notkeutta lisäävät harjoitukset esteratsukoille videolta ESTERATSASTUS, KOULURATSASTUSTA ESTEIDEN VÄLISSÄ – HÅKAN WAHLMAN, linkki. Valitse videoilta tälle viikolle vähintään kolme itsellesi sopivaa harjoitusta.

2. Esteharjoituksissa käytetään tällä viikolla välipuomeja ja/ tai jumppasarjoja. Välipuomit toimivat myös hyvin antamaan varmuutta ratsukoille eri tehtäviin, koska niiden avulla hevonen pysyy mukavasti oikeassa rytmissä. Katso tältä videolta kun estevalmentaja Kari Nevala kertoo välipuomien käytöstä:

Katso myös miten Joonas Oranta suoriutui harjoituksesta artikkelista KARI NEVALAN VALMENNUS – JUMPPA SUHTEUTETULLA VÄLILLÄ, linkki.

Voit myös yhdistää jumppasarjaharjoituksen kouluratsastukseen esteiden välissä. Tässä harjoituksessa on puomit sijoitettu ohjaamaan tarkasti tietä ja kuuliaisuutta erityisesti esteen jälkeen. Tarkat tiet antavatkin varmuutta esteradoille. Alla 3D video harjoituksesta ja itse harjoitusvideo löytyy: KARI NEVALA ESTEVALMENNUS – PIDÄTTEET SUORALLA HEVOSELLA, linkki.

Ammattiratsastaja Jessica Timgrenin harjoituksessa yhdistetään maapuomeja, siirtymisiä, voltteja, laukan kokoamista sekä lisäämistä ja jumppasarjana in and out sarja. In and out onkin hyvin käytetty jumppasarjoissa, se parantaa hevosen ja ratsastajan tasapainoa, on hyvää voimaharjoittelua sekä parantaa hyppykaarta. Katso Jessican treeni:
JESSICA TIMGREN – HEVONEN AVUILLE PUOMIHARJOITUKSILLA, JUMPPAA IN AND OUT SARJALLA, linkki.

Valitse näistä esteharjoituksista omalle tasollesi sopivat, tarvittaessa voit muunnella niitä helpommaksi tai vaikeammaksi.