Yleensä hevoset luonnostaan liikkuvat mielellään reippaasti eteen. Toki hevosista löytyy myös erilaisia temperamentteja kuten ratsastajistakin. Hevosistakin löytyy mukavuudenhaluisia ja laiskahkoja luonteita mutta ennen kuin hevonen leimataan laiskaksi, on syytä miettiä onko jotain muitakin syitä taustalla. Joten viikolla 1 analysoidaan tilannetta, motivoidaan hevosta ja mietitään oman istunnan vaikutusta. Sovita harjoitukset omaan ja hevosesi viikko-ohjelmaan.

Teoriaharjoitukset:

1. Analysoi eteenpäinpyrkimyksen puutteen syitä. Erityisen tärkeää on tarkistaa, ettei hevonen ole kipeä ja varusteet ovat sopivat. Onko hevosella riittävän hyvä kunto harjoituksiin nähden? Pelkäätkö itse vauhtia? Millainen istuntasi on, onko hevonen turtunut pohjeavuille? Ovatko harjoitukset liian usein liian vaikeita? Saako hevonen kiitosta hyvästä työstä?

2. Pidä päiväkirjaa treeneistä. Usein varsinkin talvisin viikko-ohjelma saattaa lipsahtaa melko yksipuoliseksi. Mitä ”laiskempi” hevonen, sitä vaihtelevampaa treeniä se tarvitsee. Aikuinen hevonen pitää yleensä yhden vapaapäivän viikossa, nuoremmat hevoset useamman. Vapaapäivän lisäksi pidetään usein yksi kevyempi päivä, esim vain maastokävelyä. Näiden kahden vapaan / kevyen päivän lisäksi viikko-ohjelmassa voi olla koulu-, este-, puomi- ja maastoharjoituksia sekä juoksutusta. Rankan työskentelypäivän jälkeen kannattaa pitää muutama kevyempi palauttelupäivä. Päiväkirjan avulla huomaat onko treeni liian yksipuolista tai rankkaa.

3. Ratsastajan tärkein tehtävä on motivoidan hevosta tekemään oikein. Lue ajatuksella artikkeli  ”ONKO HEVOSESI JUOMAKUPPI PUOLIKSI TÄYSI VAI PUOLIKSI TYHJÄ?” . Mieti miten päivittäin motivoit hevostasi ratsastuksessa. Katso päiväkirjaa, onko viikko-ohjelmassa riittävästi helppoja treenejä, joissa sekä hevonen että ratsastajat kokevat onnistumisen elämyksiä?

4. Istuntasi vaikuttaa paljon hevosen eteenpäinpyrkimykseen, ratsastajan täytyy pystyä tahdonalaisesti rentouttamaan tai jännittämään eri lihaksia. Lue artikkeli ”RENTO MUTTA JÄNTEVÄ ISTUNTA” ja tee joka päivä kuivaharjoituksia esimerkiksi televisiota katsoessa!

5. Moni ratsastaja katsoo alaspäin, vaikka ryhdikäs istunta ja eteenpäin suuntautuva katse parantaa hevosen eteenpäinpyrkimystä. Lisäksi ratsastaja uskaltaa ratsastaa paremmin eteen kun katsoo ja näin tietää mihin on menossa. Teekin tällä viikolla KATSEHARJOITUKSIA!

6. Ratsastajan täytyy pystyä käyttämään sekä rentouttamaan omat jalat nopeasti. Jaloilla puristaminen on yksi yleisimmistä syistä miksei hevonen liiku eteen. Tällä viikolla venytellään lantio ja lonkat auki, jotta jalkojen asento oli oikea ja rento. Katso jumppa TÄSTÄ.

Harjoitukset hevosen kanssa:

1. Tarkista oma istuntasi ja tsekkaa ottaako hevonen kiitoksen vastaan. Tämän videon helpoilla harjoituksilla motivoidaan hevosta liikkumaan reippaasti eteenpäin ja vastaamaan herkästi pohjeavuille. Käsijarru pois tehtävissä otamme hymyn huuleen, rennomman asenteen ja harjoittelemme hevoselle helposti ja motivoiden yhtä apua kerrallaan! Katso ensimmäinen tehtävä TÄSTÄ.

2. Mikäli hevonen ei tunnu ns. ottavan kiitosta vastaan, aloita harjoittele Tuire Kaimion opeilla: ”RUOKAPALKINNON ABC”.

3. Oikein käytettynä raippa on hyvä merkinantoväline. On hyvä opettaa hevonen ymmärtämään raippa oikein ensin maastakäsin. Hevonen on saatettu opettaa väärin tai ei lainkaan raipalle, se voi pelätä sitä tai olla sille turta. Katso videolta miten totutat hevosesi raippaan ja opetat sille että raipan hipaisu on apu muiden joukossa!

4. Eteenpäinpyrkimystä voi vahvistaa helposti myös avustajan kanssa. Hevonen ymmärtää usein helposti maastakäsin annetun eteenpäinvievän avun ja ratsastaja voi keskittyä käyttämään vain hyvin pieniä pohjeapuja! Katso treenivideo TÄÄLTÄ.

5. Maastakäsin harjoittelun lisäksi tarkista että hevosesi toimii oikein raipan hipaisusta myös selästä. Katso yksinkertainen harjoitus TÄSTÄ ja muista kiittää hevosta aina oikeasta reaktiosta!

6. Usein ratsastaja käyttää tarkoituksella tai ”vahingossa” ohjasotteita samalla kuin pyytää hevosta pohkeella eteen. Erityisesti mikäli eteenpäinpyrkimyksen kanssa on ongelmaa, kannattaa aloittaa pohkeille herkistäminen niin että käyttää vain yhtä apua kerrallaan. Tässä harjoituksessa puomit ohjaavat hevosta, jolloin ratsastaja pääsee käyttämään vain pohjetta, myötäämään kädellä ja kiittämään hevosta pohjeapuun vastaamisesta ilman ylimääräisen ohjailun tarvetta. Katso harjoitusvideo TÄSTÄ.