Salmiakki on monen ratsastajankin lempikarkki, mutta tiesitkö että hevosellekin syötetään salmiakkia? Hevostiimi tutki miksi ja miten salmiakkia syötetään.

Salmiakki on Pohjoismaissa hyvin suosittu makeinen. Salmiakkimakeinen on ammoniumkloridilla eli salmiakilla maustettua lakritsia. Ammoniumkloridi on väriltään valkoista, mutta salmiakkimakeiset värjätään ulkonäkösyistä mustaksi lääkehiilen avulla. Kun puhutaan hevosille tarkoitetusta salmiakista, tarkoitetaan puhdasta ammoniumkloridia.

Mutta miksi hevoselle syötetään salmiakkia? Suomessa salmiakkia hevosille valmistaa ja myy eQ-Oranta. Joonas Oranta kertookin vinkkejä salmiakin syöttöön:

  • Useimmiten salmiakkivalmistetta syötetään virtsakivivaivoihin. Virtsakivet aiheuttavat hevosella virtsaamisvaivoja, -kipuja ja jopa ähkyn kaltaisia oireita. Salmiakki liuottaa virtsakiviä.
  • Salmiakkia on käytetty perinteisesti myös yskänlääkkeenä, se muuttaa keuhkoputkien limaa juoksevammaksi, irrottaa näin limaa ja helpottaa yskän oireita.
  • Salmiakki maistuu suolaiselle, joten se saa hevosen myös juomaan paremmin.

eq_salmiakkiCeQ Salmiakki+C sekoitetaan veteen tai rehuun. Tarvittaessa voidaan annostella myös ruiskulla suoraan suuhun. Tuote ei aiheuta kilpailurajoitusta. Pakkaus on 700g, hinta 20€.